IslamBosna.ba– Saudijske vlasti pustile su iz zatvora popularnog učenjaka, šejha Muhammeda el-Arifija, izjavili su u ponedjeljak njegov sin i brat.

El-Arifi je uhapšen krajem oktobra ove godine zbog kritikovanja željezničkih usluga tokom ovogodišnje sezone hadža.

„Sretan sam što vam mogu prenijeti vijesti o puštanju iz zatvora mog dragog babe“, napisao je Abdurrahman, sin šejha el-Arifija, na svom Twitter nalogu.

„On je sada kod kuće“, dodao je Abdurrahman.

El-Arifijev brat, Sa’ad, koji je profesor na Univerzitetu Kralj Saud, je također potvrdio ovu vijest na svom Twitter nalogu.

El-Arifi je kritikovao saudijske vlasti zbog loših usluga željezničkog saobraćaja za vrijeme ovogodišnje sezone hadža.

Istaknuti učenjak je prestao pisati komentare na svom Twitter nalogu, na kojem se ranije redovno oglašavao, sredinom oktobra, što je izazvalo spekulacije da je pritvoren.

Ubrzo nakon El-Arifijevih kritika željezničkih usluga, saudijski muftija, Abdelazziz b.Abdullah el-Šejh napao je ‘one koji traže greške tokom sezone hadža“.

El-Arifi je privremeno zatvoren od strane saudijskih vlasti i u julu 2013. godine, aktivisti su njegovo pritvaranje povezali sa podrškom  svrgnutom predsjedniku Egipta, hafizu Muhammedu Mursiju.

Saudijska Arabija je među prvim arapskim zemljama pozdravila državni udar na predsjednika Mursija od strane egipatskih vojnih snaga pod komandom sadašnjeg predsjednika Abdelfettaha es-Sisija.

IslamBosna.ba