IslamBosna.ba– Saudijski alim šejh Selman el-Auda nakon više od dvije godine kontaktirao je porodicu iz zatvora. Poznati saudijski aktivista za ljudska prava Mu’teqali re’j objavio je na svome Twitteru profilu snimak telefonskog razgovora šejha Selmana sa njegovom majkom.

Na snimku se može čuti kako uvjerava majku da je dobro govoreći “Tako mi Allaha, dobro sam, hvala Allahu.”

Njegova majka mu je pričala o ramazanskim aktivnostima u njihovom domu. “Napravili smo džamiju kod kuće, klanjamo teravije, Muaz dolazi ovdje i klanja sa nama.”

El-Auda je onda razgovarao sa svojom kćerkom Gadom, koja se raspituje za njegovo zdravlje i govori mu kako im nedostaje, na šta šejh Selman odgovara da je dobro i da je dobrog zdravlja. Na njihove upite on im kaže: “Da, dobro sam, nemojte brinuti za mene. Kako ste vi?”

Insistiranje alima na kratkim odgovorima vjerovatno je zbog toga što zatvorske vlasti nadziru telefonski poziv.
Ovo je prvi snimak šejhovog glasa otkako je zatvoren u septembru 2017. godine zajedno sa još 20 osoba, uključujući intelektualce, pisce i novinare.

Šejhu Selmanu se sudi pod optužbom za saradnju sa vladajućom porodicom Katara nakon što je na Twitteru ojavio da se nada će se dvije zemlje, Saudijska Arabija i Katar, pomiriti.

Saudijska Arabija, zajedno sa UAE, Bahreinom i Egiptom, pokrenula je blokadu Katara u junu 2017. godine optužujući ga da podržava terorizam, optužbe koje Doha negira.

Razgovor o teravih-namazu, koji se jedino obavlja tokom Ramazana, kao i Gadino pitanje babi kako podnosi post, su pokazatelji autentičnosti snimka.

Porodica El-Auda, kao i saudijski mediji, su prethodno izjavili da se šejh Selman suočava sa smrtnom kaznom, koja još uvijek nije javno objavljena. Oni su, također, izjavili da su saudijske vlasti tražile od šejha i drugih istaknutih ličnosti da javno podrže Kraljevinu u razmirici sa Katarom, što je šejh Selman odbio.

Šejhov sin, Abdullah, otkrio je krajem prošle godine da je njegov otac mučen u zatvoreništvu.

IslamBosna.ba