IslamBosna.ba-Dok krv, suze i razaranja u Siriji još uvijek traju i povećavaju se iz dana u dan, predsjednik Islamskog vijeća Sirije šejh dr. Usame er-Rifa’i  kaže da je Rusija počela masakre u Siriji nakon što je dobila odobrenje od Ruske pravoslavne crkve. Što se tiče Irana, od prvog dana je jasno da se radi o sektaškom ratu.

Prošlo je pet godina i tragedija u Siriji se nastavlja, i ne izgleda da će se u skorije vrijeme završiti. El-Rifa’i koji već neko vrijeme živi u Istanbulu, govoreći za turski YeniSafak, kaže: “Sirijci sigurno neće odustati od svog nastojanja da budu slobodni, čak i ukoliko potraje decenijama. Čak i ukoliko se krvoproliće nastavi, ovi ljudi ne žele ništa drugo nego slobodu”.

Navodeći da Iran i Rusija vode vjerski i sektaški rat kako bi zaštitili sirijskog predsjednika Bešara el-Assada, koji je izgubio kontrolu, on je naglasio da je trenutna situacija u zemlji sliku učinila puno jasnijom i kaže: “Oni koji podržavaju Assadov režim u Siriji, Iran, Hizbullah zajedno s nekim milicijama, su ekstremno odani njegovim zahtjevima i ispunjavaju svoje obećanje lojalnosti i rade sve što mogu da bi ispunili svoje obećanje lojalnosti režimu. Iran je od početka dao svoju podršku režimu i sve što je u njegovoj moći nastoji uraditi. U onom trenutku kada se moć Irana okončala, Hizbullah je uskočio, a onda kada Hizbullah nije više mogao, uskočila je Rusija”.

Šejh er-Rifa’i kaže da je Rusija počinila ozbiljan ratni zločin u Siriji. “Samo tri procenta napada Rusije, koja od prvog dana kada je zakoračila u zemlju tvrdi da se bori protiv treorizma, su usmjereni na IDIŠ. Osim toga, oni samo ubijaju opozicione grupe i civile. Ove zemlje koje su obećale da će štiti Assada nikada nisu odstupile od svog obećanja”.

On je dodao da od samog početka tri zemlje podržavaju Siriju: Turska, Katar i Saudijska Arabija.

“Ukoliko pogledate na ono što Rusija danas radi, vidjet ćete da ono što se dešava u Siriji je potpuno vjerski rat. Kada je George Bush bio predsjednik SAD-a, on je kazao: “Počeo je krstaški rat”. Bijela kuća se izvinila u ime Busha, ali kasnije je otkriveno da je ovo također bio dio krstaškog rata. Uostalom, ovo je vjerski rat i Rusija je počela masakre u Siriji nakon što je dobila odobrenje Ruske pravoslavne crkve”, navodi šejh.

“Kad je sirijski režim bio pri kraju, iranska milicija ga je spasila. Onda mu je milicija Hizbullaha dala podršku, pa čak ni to nije bilo dovoljno. Onda je Rusija došla kao Assadova posljednja nada. Da Rusija nije intervenisala u Siriji i da se povuče u ovom trenutku, ne bi bilo moguće da Assad preživi. Ulazak Rusije u Siriju pod navodima da se bori protiv terorizma je obična laž. Jedini cilj Rusije je da zaštiti Assada”.

Međutim, šejh kaže da oni nikada nisu željeli sektaški rat niti rat kakav se trenutno vodi u Siriji.  “Mi ga nikada nismo podržavali. Međutim, Iran nikada nije krio da vodi sektaški rat otkako je ušao u Siriju. Čim su ušli u Siriju oni su divljački poklali civile Humsa i napisali ‘Lebbejk ja Hussejn’ na njihovim čelima. Ukoliko ovo nije sektaštvo, šta je onda?”,

Šejh er-Rifa’i dalje kaže: “Politika Hizbullaha i Irana je, u doslovnom smislu riječi, licemjerje. Hizbulah i Iran kažu jedno, a urade drugo. Godinama smo vjerovali da su SAD i Iran vječni neprijatelji i da nikada ne mogu biti zajedno. Godinama su se na ulicama Teherana dešavale demonstracije gdje su se uzvikivale parole ‘Amerika je veliki šejtan”. Međutim, ukoliko pogledate vidjet ćete jasno da je istina daleko od ovoga. SAD, Iran, Hizbullah i Izrael dijele iste interese. Pošto su njihovi interesi isti, oni ne mogu biti neprijatelji. Kada je George Bush ušao u Irak, on je Irak dao na zlatom pladnju Iranu. Taj korak je bio poduzet u interesu Irana.”
U vezi terorističkih organizacija koje se bore u Siriji, šejh er-Rifa’i kaže da se mora napraviti razlika između terorističke organizacije IDIŠ, koja prima naredbe od nekih zemalja i jednostavno proglašava muslimane nevjernicima, i grupa povezanih sa pravom opozicijom. “Ove terorističke organizacije su u dosluhu sa Assadovim obavještajnim službama. One nemaju nikakve veze sa slobodom”. On smatra dobrim korakom potpisivanje sporazuma između opozicionih snaga u Rijadu kada je odlučeno da će se opozicione grupe ujediniti pod jednom krovnom organizacijom.
“Ja želim samo da pričam o terorizmu čiji partner je međunarodna zajednica. Ne postoji razlika između IDIŠ-a , PKK i PYD , sve su to terorističke organizacije. Oni crpe svoj život iz međunarodne zajednice, uz njihovu podršku i posredništvo oni i postoje”, zaključio je šejh.

IslamBosna.ba