IslamBosna.ba- Posljednjih nekoliko sedmica, razni mediji su preplavljeni senzacionalnim pričama o navodnom „seks džihadu“ koji se dešava u dijelovima Sirije pod kontrolom opozicionih snaga. Navodno, na stotine muslimanki, posebno iz Tunisa, odlazi u Siriju kako bi se nudile mudžahidima u znak svoje odanosti borbi protiv Essada. Iako ovo zvuči kao interesantna priča sve je to dobro osmišljena prijevara.

Fraza „seks džihad“ se prvi put spominje u decembru 2012. godine i to na osnovu ,navodne, poruke na Twitteru, koja kaže: „Muslimankama starijim od 14. godina je dozvoljeno da se udaju za mudžahide na par sati, te da se onda udaju za druge mudžahide, kako bi povećale moral boraca i otvorile džennetska vrata“. To je, navodno, poruka saudijskog šejha Muhammeda el-Arifija.

Navodna poruka šejha e-Arifija na Twitteru

Ovakva poruka koja dolazi od osobe poput el-Arifija predstavljala bi zapravo fetvu da je autentična. Ipak, ovdje očito nešto nije u redu, poruka ima 200 karaktera, a limit na Twitteru je 140 karaktera po poruci.

Unatoč ovoj anomaliji proširene poruke na Twitteru nekoliko arapskih i iranskih televizija 2012. godine je raširilo vijest o „seks džihadu“.

Šejh el-Arifi je oštro negirao da je on autor poruke i pojasnio “takva fetva nije nikada postavljena na mom zvaničnom Facebook i Twitter profilu“.

Međutim negiranje nije spriječilo širenje priče o ‘seks džihadu’ po medijma i društveniim mrežama sada je fetva pripisana samo ‘nepoznatom izvoru’.

Od januara 2013. televizije bliske sirijskom režimu su nastavile širiti priču. Čak su i koristili snimke čečenskih žena boraca snimljenih u Čečeniji u decembru 2010., i predstavljali ih kao Tunižanke koje su došle u Siriju kako bi pokazale svoju zahvalnost mudžahidima.

Pojedini novinari su pokušavali da demantuju ove laži. Reporterka Melika Džebari je izjavila da je dala otkaz na libanskoj televiziji El-Mejadin zato što su je tjerali da u „u potpunosti izmisli priču o ‘seks džihadu’“.

Poslije nekoliko mjeseci zatišja, priča o tome je ponovo počela u septembru ove godine. Razni sirijski i libanski mediji su emitovali video snimke sa izjavama svjedoka i svjedočenjima žena koje su u tome navodno učestvovale. Međutim, nikada nije iznijet nijedan dokaz.

Nadalje, tuniški ministar unutarnjih poslova Lotfi Ben Džeddu je u svom obraćanju Nacionalnoj ustavotvornoj skupštini u septembru ove godine stavio „seks džihad“ u prvi plan.Ministar, koji je inače protivnik vladajuće islamske Ennahda stranke nije pružio niti jedan dokaz kojim bi potkrijepio svoje tvrdnje.

Nepostoji vjerodostojano svjedočenje o ovoj navodnoj praksi. Najnovije izvješće o ovom pitanju emitovano je 22.septembra na sirijskom kanalu El-Ihbarija, gdje šesnaestogodišnjakinja navodi da je žrtva incesta gdje je počinilac otac  a da je nakon toga proslijeđena mudžahidima. Tinejdžerka opisuje do detalja situacije kroz koje je navodno prošla. Međutim ovaj kanal podržava sirijski režim i svakodnevno radi na diskreditaciji opozicionih snaga i izvrtanju činjenica te samim tim nije vjerodostojan izvor.

Enver Malik, posmatrač Arapske lige u Siriji je rekao da je u kontaktu s nekoliko tuniških zvaničnika i da  su mu svi rekli da priča o ‘seks džihadu’ nema nikakve osnove i dokaza.

Također je izjavio: „Ne postoji nijedan dokaz o tome. Lično, ja smatram da je to zavjera sirijskog režima. Svakako da ima izvjestan broj Tunižanki na sirijskoj teritoriji,ali ove žene tu žive godinama. Pojedine od njih su prostitutke,ali to nema nikakve veze sa ‘seks džihadom’“.

 Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Izvor:France24