Između ostalih, u našoj zemlji posljednjih godina zabilježen je i slučaj da je jednu maloljetnicu njena porodica punih pet godina podvodila na prostituciju!

Nadalje, prijavljen je i slučaj u kojem je očuh pune četiri godine bludničio nad starijom kćerkom svoje supruge, a posljednje dvije godine i nad mlađom djevojčicom. Šokantno je da nijedna djevojčica u vrijeme zlostavljanja nije imala više od 14 godina.

Razotkriven je i košarkaški trener iz Cazina koji je mjesecima zlostavljao i silovao 14-godišnjeg dječaka, sina svojih prijatelja, kojem je bio trener.

U ovom istraživanju naglašeno je da su otkriveni i registrirani slučajevi tek dio stvarnog seksualnog nasilja nad djecom. Smatra se da njihov broj treba pomnožiti najmanje sa pet kako bi se dobile stvarne, realne cifre.

Jedan od velikih problema u suzbijanju pedofilije, koja uzima sve više maha, jeste i taj što samo dio slučajeva monstruoznih zlostavljanja djece završi na sudu.

Prema projektu koji je uradila “Pandorina kutija”, čak 80 posto nasilnika bilo je seksualno zlostavljano u djetinjstvu. U okviru Centra za mentalno zdravlje Zenica, koji je učestvovao u projektu “Pandorina kutija”, utvrđeno je da je u periodu od 2006. do 2010. godine od 50 slučajeva seksualnog zlostavljanja djece, koji su im prijavljeni, 45 žrtava bilo ženskog, a pet muškog spola.

Analize su potvrdile da je porodica jedan od najznačajnijih izvora seksualnog zlostavljanja. Najčešći vidovi incesta dešavaju se u odnosu otac – kćerka, zatim od osoba van porodice, a koje su poznate djetetu, te djed – unuka i hranitelj – kćerka. Često je, također, zlostavljač rođak, nastavnik, komšija, brat, prolaznik na ulici i trener.

50 slučajeva Centra za mentalno zdravlje Zenica

2006. – 4 zlostavljanja maloljetnika

2007. – 7 zlostavljanja maloljetnika

2008. – 9 zlostavljanja maloljetnika

2009. – 13 zlostavljanja maloljetnika

2010.  – 17 zlostavljanja maloljetnika

>

 

(kipba)

Leave a Reply

*

captcha *