Prema rezultatima analize podataka, koje je CDC pregledao iz “Nacionalne ankete o seksualnom nasilju među intimnim partnerima” skoro 80 posto ženskih žrtava prvi put je silovano prije 25. godine života i za više od polovine ovih napada odgovoran je sadašnji ili bivši partner. Anketa je obavljena u SAD 2010. godine sa 18.049 muškaraca i žena, prenosi Srna.

Anketom, za koju CDC navodi da je prva te vrste, utvrđeno je da je jedna od osam silovanih žena izjavila da je počinilac član porodice.

Najveći procenat silovanih žena zabilježen je u državama Aljaska, Oregon i Nevada.

Jedan od sedam ispitanih muškaraca doživio je teško fizičko nasilje od svog intimnog partnera i jedan od 71 ispitanih izjavio je da je najmanje jednom bio žrtva silovanja.

U izvještaju se ukazuje na brojne dugotrajne zdravstvene probleme povezane sa seksualnim nasiljem, među kojima su glavobolje, hronična bol i teškoće sa spavanjem.

“Ovim izvještajem bez presedana dobija se jasna slika razarajućeg uticaja tih nasilnih činova na živote miliona Amerikanaca”, navodi se u saopštenju američkog zvaničnika za zdravlje Kathleen Sebelius.

Predsjednik organizacije “Nacionalna mreža za prijavu silovanja, zlostavljanja i incesta” Scott Berkowitz ističe da podaci CDC-a ukazuju na to da je silovanje zločin koji utiče na skoro svaku porodicu u Americi.

Prema njegovom mišljenju, žrtve silovanja moraju da prijavljuju zločin kako bi što više počinioca otišlo u zatvor, jer “što ih više bude uklonjeno sa ulica više će sličnih napada biti spriječeno”.

(24sata.info)

Leave a Reply

*

captcha *