IslamBosna.ba-Guverner italijanske oblasti Sicilija Rosario Crocetta je kazao da je vlada ovog kantona u stalnoj komunikaciji s muslimanima kako bi se i zvanično priznao islam i bila mu dana jednaka prava kao i ostalim priznatim vjerama.

Priznavanje islama značio bi mogućnost pokretanja projekata islamskog školstva i bio bi snažan poticaj za učenje arapskog jezika u školama, što bi bilo omogućeno svim učenicima koji imaju arapsko porijeklo, kao i Italijanima koji žele izučavati ovaj jezik. Rezultat priznanja bilo bi i stvaranje klime i mogućnosti za izgradnju džamija.

Guverner je, govoreći za El-Džeziru, izjavio da je spreman zajedno sa muslimanskim predstavnicima Sicilije osnovati zajedničku komisiju koja bi izradila platformu za ubrzo zvanično priznanje islama kao religije. Prema njegovim riječima, priznanje islama na Siciliji, biće obrazac na osnovu kojeg će i ostale oblasti Italije priznati islam kao zvaničnu religiju.

Unija islamskih organizacija Italije je još 1990. godine podnijela zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova u kojem traži da prizna islam kao zvaničnu religiju u Italiji. Priznanje islama u Italiji omogućilo bi muslimanskoj manjini, koja nezvanično broji oko milion i po pripadnika, zakonsku jednakonst sa svim ostalim vjerskim zajednicama koje su u Italiji priznate. Također, zvanično priznanje islama olakšalo bi proceduru za dobijanje dozvola za izgradnju džamija i mesdžida kao i oformljivanje muslimanskih grobalja.

Na osnovu zvaničnog priznanja islama, italijanska vlada bila bi dužna izdvajati i određena finansijska sredstva za finansiranje projekata od značaja za muslimane, što bi u mnogome olakšalo rad i djelovanje islamskih organizacija. Guverner se osvrnuo i na negativnu kampanju koju su desničarske stranke u nekim evropskim državama vodile protiv islama istakavši da je to itekako zabrinjavajuće, a u isto vrijeme izrazio je zadovoljstvo da u Italiji nije bilo nekih ozbiljnijih anti-islamskih aktivnosti i propagande.

IslamBosna.ba