IslamBosna.ba– Predsjednik Egipta, Muhammed Mursi kazao je svojoj porodici u rijetkoj posjeti da on ‘nikada neće priznati državni udar’ kojim je svrgnut s vlasti 2013. godine, kazao je njegov sin.

Mursijeva porodica posjetila ga je 19. septembra u trećoj posjeti otkako je 3. jula 2013. godine na njega izvršio državni udar tada ministar odbrane Abdulfettah es-Sisi, a koji je sada predsjednik. Druge dvije posjete bile su 6. novembra 2013. i 4. juna 2017. godine.

Dana 5. decembra, Mursijev advokat je podnio zahtjev administrativnom sudu tražeći redovne posjete njegove porodice.

Detalje posjete, prva posjeta u kojoj je dozvoljeno da ga posjete trojica sinova, ispričao je njegov sin Abdullah Mursi za Arabi 21 sa sjedištem u Londonu.

Prema Abdullahu, on i njegova dvojica braće i sestra, pored majke Nedžle, vidjela su bivšeg predsjednika prošlog mjeseca. Posjeta je trajala samo 25 minuta, a posjeti nije prisustvovao advokat.

Mursi je kazao porodici da ‘iz poštovanja prema narodu Egipta i njihovim izborima’ on nikada neće priznati legitimitet Sisijeve vlade, uprkos kontinuiranom kažnjavanju njega i njegovih pristalica.

Mursi je prvi demokratski izabrani predsjednik zemlje, a član je Muslimanske braće, organizacije koja je sada zabranjena u Egiptu.

Osuđen je na smrt i razne zatvorske kazne u trajanju od 48 godina u pet zasebnih slučajeva po optužnicama koje uključuju špijuniranje u korist Hamasa, Hizbulaha i Katara, kao i vrijeđanje pravosuđa.Trenutno je uložio žalbe na sve kazne izrečene protiv njega.

Što se tiče njegovog zdravlja, koje se po izvještajima pogoršalo u pritvoru, njegov sin kaže da općenito dobro izgleda.

“Zdravlje je izgledalo dobro. Ipak, još uvijek boluje od nekih hroničnih bolesti. Ali njegovo zdravstveno stanje izgleda osrednje i može se jedino reći da je općenito dobro. Uspjeli smo potvrditi neke od informacija do kojih smo ranije došli o predsjedniku Mursiju”, kazao je Abdullah.

Međutim, on je kazao da Mursi još uvijek boluje od hroničnog dijabetesa, a zbog nehigijenskih zatvorskih uslova i uskraćivanja pristupa lijekovima, pretrpio je ‘ozbiljne posljedice’, uključujući ekstremnu slabost lijevog oka, čireve u ustima i čeljusti, kao i hipoglikemijske kome.

Neodgovarajuća skrb

Prošlog marta, panel britanskih parlamentaraca i međunarodnih advokata je upozorio da Mursi može preuranjeno umrijeti zbog neodgovarajuće medicinske skrbi.

“Zbog prisiljavanja da spava na podu, boluje od akutne reumatske upale kičme i vratnih pršljenova”, kazao je Mursijev sin.

Bivši predsjednik je zatražio medicinsko liječenje još 8. avgusta 2015. godine.  Ali uprkos ponovnljenom sudskom naređenju da mu se treba dopustiti da posjeti specijalistu za dijabetes, to se još uvijek nije dogodilo. Dana 28. novembra, njegova porodica je prijavila sudu zapostavljanje njegovog liječenja, ali bez uspjeha.

U srijedu, Krivični sud u Kairu je odgodio raspravu protiv Mursija i 23 drugih u slučaju poznatom kao ‘Špijuniranje sa Hamasom’. Sljedeće ročište je zakazano za 4. novembar.

Mursiju je uskraćen pristup medijima i zabranjeno mu je da ima bilo kakve knjige ili dokumenta, navodi Abdullah. Također, uskraćen mu je bilo kakav kontakt s drugim osobama osim zatvorskom stražom koja je zadužena za njega.

Human Rights Watch (HRW) je prošle godine kritikovao uskraćivanje porodičnih posjeta te je kazao kako je to nezakonito.

“Egipatske vlasti su očigledno ozbiljno povrijedile prava bivšeg predsjednika Mursija i miješaju u njegovo pravilno liječenje”, kazao je Joe Stork, zamjenik direktora HRW-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

“Ponašanje prema Mursiju daje uvid u užasne uslove koje je pretrpilo na hiljade političkih zatvorenika u Egiptu”.

Abdullah je također kazao da je moral njegovog oca jako visok i da se oslanja na pravednost svog pitanja i njegovog stava i da iznad je potpuno uvjeren da će uskoro doći Allahova pobjeda.

On je također skrenuo pažnju na činjenicu da je Mursi povrgnut velikim kršenjima pravde koje su u suprotnosti s lokalnim i međunarodnim standardima ljudskih prava.

Istaknuo je da ‘posjeta porodice predsjednika Mursija u zatvoru ne predstavlja priznavanje legitimnosti državnog udara ili njegovih lažnih sudova. To je osnovno pravo porodice da ga posjećuje i bude informisana o njegovom zdravlju. Ono što mu se dogodilo ne lišava ga njegovih ljudskih prava, uključujući pravo da se redovno sastaje sa svojom porodicom i njegovim timom odbrane”.

Također je kazao da ‘ova nedavna posjeta nije objavljena kako bi izbjegli da se dogodi nešto slično kao nakon druge posjete porodice. Ova posjeta je bila 4. juna 2017. godine, kada se onesvijestio unutar ćelije zbog dijabetesa i bez ikakve medicinske pažnje koju zahtjeva njegovo zdravstveno stanje”.

“Predsjednikova porodica je odlučila da ne objavi posjetu ili razgovara o detaljima sve dok se predsjednik ne pojavi na ročištu koje je održano u srijedu u slučaju u kojem je optužen za komunikaciju s Hamasom”.

IslamBosna.ba