IslamBosna.ba- Sve više se čuju glasovi zabrinutosti da će u skorije vrijeme se izvršiti smrtna kazna nad šejhom Selmanom al-Audom (61), koji je, od septembra 2017. godine zatočen u zatvoru od strane saudijskog prijestolonasljednika Muhammeda bin Selmana (MbS).

Šejhov sin dr. Abdullah el-Auda u tekstu, koji je objavljen u The Washington Timesu, je napisao da se saudijske vlasti pripremaju da ubiju šejha el-Audi, zatraživši od svijeta da se uključi i da zaustavi ovu vlast koja vara svijet da je reformistička, žestoko kritikujući Ibn Selmana i njegovog “vjerskog učitelja” Saliha ibn Feuzana.

Uprkos tvrdnjama saudijskog princa, el-Auda ističe, da se Saudija nije odrekla ekstremizma, a svi umjereni glasovi su zatočeni. Abdullah el-Auda ističe da je njegov otac Selman svo vrijeme radio na promoviranju ljudskih prava u sklopu islamskog šerijata i on je jako utjecajan i poštovan čovjek kod naroda. Broj njegovih pratilaca na Twitteru dostiže 14 miliona. On ističe da je jedini razlog bio status gdje je njegov otac izrazio želju da se “braća ujedine”, nakon nekoliko sati, policija je upala u stan u Rijadu, pretresla stan, konfiskovala neke predmete i uhapsila šejha Selmana.

“Saudijska vlada je, po svemu sudeći, bila ljuta i smatrala je ovu njegovu objavu kaznenim djelom. Njegovi ispitivači su rekli mom ocu da je njegov neutralni stav u saudijsko-katarskoj krizi zločin, kao i to što nije stao uz saudijsku vladu”, piše dalje el-Auda.

Šejh je bio zatočen u samici, zabranjeno mu je spavanje i korištenje lijekova, iako šejh ima problema sa visokim pritiskom i holesterolom.

Abdullah el-Auda žestoko napada princa, pitajući se: “Da li je uhapsio mog oca zato što posjeduje kritičke stavove, jer princ Ibn Selman hapsi svakoga onog ko ga ne smatra reformatorom.” Pored kritika usmjerenih protiv Ibn Selmana, Abdullah je kritikovao saudijskog klerika Saliha ibn Feuzana el-Feuzana, člana Vijeća visoke uleme, kazavši: “Dok su istinski reformatori u zatvorima, Kraljevina se prigrlila ekstremiste kao što je Salih ibn Feuzan”, ističući da zapravo država brine o autoritetu kakvog čovjeka. Autor ističe da je Ibn Feuzan donio veliki broj fetvi, kao što su zabrana da žene voze, onda da su “švedski stolovi” haram i da je to “slično kocki”, a da su svi pokreti i uvjerenje, koji su opriječni saudijskom zvaničnom vjerskom stavu nevjernički. Inače, ističe el-Aude, Ibn Feuzan je jako blizak dvoru, a posebno princu Ibn Selmanu. On je u augustu prošle godine snimljen sa kraljem i princem u palači, a princ mu je rekao: “Ti si mi kao otac.” Ibn Feuzan je u septembru izdao fetvu, podstičući državu, da je dozvoljeno ubijati političku opoziciju, jer su se pobunili protiv vladara, a samo mjesec dana ubijen je Džemal Hašugdži. Ibn Feuzan je tada kazao da je “pobuna protiv vladara veliki grijeh i treba ga ubiti, iako je musliman” ističući da je to manje zlo.

El-Auda dalje navodi ‘u takvoj kulturi straha, malo je nade za pravdu. Pravosuđe je daleko od bilo kakve sličnosti s vladavinom prava i pravičnim postupkom”.

On navodi da su pojedine sudije specijaliziranog kaznenog suda, na kojem se nalazi i slučaj njegovog oca, su uhapšeni nakon što su odbili da nametnu stroge kazne koje je u određenim slučajevima preporučio državni tužilac. “Sudija mi je rekao da sudije koje su nedavno imenovane u specijalizirani kazneni sud žive u strahu”, navodi on.

“Ipak, postoje neke sudije u Saudijskoj Arabiji koje nisu u potpunoj kontroli monarhije. Godine 2013. oko 200 sudija je potpisalo javnu peticiju koja poziva na istinske zakonske i pravosudne reforme te su osudili ‘silnu represiju i slamanje istinskih i patriotskih glasova. Oni su željeli nezavisnost sudstva”, piše el-Auda.

On dalje navodi kako su ove sudije zastrašivane a nad pojedincima je pokrenuta istraga saudijskog Ministarstva pravosuđa. Muhammed el-Issa, tadašnji ministar pravosuđa, je obećao ‘korektivnu kampanju’ koja će osloboditi sudstvo od tih ‘korumpiranih sudija’. El-Auda navodi da su dvojica sudija otpuštena, dok su ostali nastavili s radom.

El-Auda je kazao da je njegovom ocu suđenje odlagano tri puta, bez objašnjenja te da se i dalje drži u zatvoru.

“Moja porodica se neprestano uznemirava otkako je uhapšen, 17 članova moje porodice je zabranjeno putovanje, uključujući i djeci, naša kuća i moja lična biblioteka su pretražene bez naloga, moj amidža je uhapšen nakon što je na Twitteru postavio objavu o događaju, moja imovina je zamrznuta bez opravdanja”, piše el-Auda.

El-Auda dalje zaključuje da je ubistvo Džemala Hašugdžija srušilo mit o reformskom prijestolonasljedniku koji vlada Saudijskom Arabijom: “Ali svijet treba podići svoj gas da podrži Saudijce koji se zapravo bore za reforme, ljude poput Selmana el-Aude, mog oca, za kojeg je državni tužitelj tražio smrtnu kaznu”.

IslamBosna,ba