IslamBosna.ba– Saudijski zatvor zabranio je porodične posjete pritvorenom saudijskom alimu dr. Selmanu el-Audi, navodno na njegov zahtjev, naveo je njegov sin.

Zatvorska uprava, napisao je Abdullah na Twitteru, je kazala porodici da je zabrana posjeta urađena na zahtjev šejha el-Aude, jer je on odlučio da ‘uvede štrajk protiv posjeta’ nakon što mu je uskraćeno pravo da se sam brani na sudskom ročištu.

Šejh el-Auda (61) je međunarodno poznati saudijski alim koji je uhapšen u septembru 2017. godine ubrzo nakon što je na Twitteru objavio dovu za pomirenje između Saudijske Arabije i nekadašnjeg njenog regionalnog saveznika Katara.

Šejh el-Auda se suočava sa smrtnom kaznom, a sud je trebao donijeti presudu u decembru. Međutim, nakon nekoliko odgoda, sud je odlučio da će otvoriti novi niz saslušanja u narednim sedmicama, navodi njegov sin.

Abdullah na društvenim mrežama aktivno zagovara slobodu svog oca, prikupljajući međunarodnu podršku kako bi spriječio njegovo pogubljenje, za šta navodi da je ‘ubistvo pod državnim patronatom’.

Amnesty International je u nekoliko navrata pozvao saudijskog kralja Selmana da oslobodi šejha el-Audu.

“Pozivanje na mir ne bi trebalo dovesti do samice i smrtne kaazne”, izjavila je ova grupa prošlog mjeseca.

Tajna suđenja

Nakon što je godinu dana proveo u zatvoru bez suđenja, u septembru 2018. godine šejh Selman se pojavio na zatvorenom ročištu Specijalnog kaznenog suda, suda koji je osnovalo saudijsko Ministarstvo unutarnjih poslova radi suđenja u slučajevima terorizma. Šejh Selman je optužen za 37 tačaka terorizma.

Među optužbama protiv njega nalaze se ‘nepravda prema zatvorenicima’ i ‘izražavanje cinizma i sarkazma prema vladinim dostignućima’.

Šejh Selman je, također, optužen za povezanost sa katarskom vladajućom porodicom, pri čemu saudijska vlada navodi njegovu javnu nespremnost da podrži bojkot koji predvodi Saudijska Arabija protiv ovog zaljevskog emirata.

Njegova porodica je u više navrata negirala optužbe.

U maju mjesecu, izvori Middle East Eye su naveli da su saudijske vlasti odlučne da pogube šejh Selmana i dvojicu drugih umjerenih alima Auda el-Karnija i Alija el-Umerija.

Ove vijesti dolaze samo nekoliko sedmica nakon što je saudijska vlada pogubila 37 muškaraca, većinom aktivista šiitske manjine, zbog optužbi za terorizam.

Tada su se pojavile glasine da se masovno pogubljenje koristi kao proba kako bi se vidjeli da li će doći do snažne međunarodne osude.

IslamBosna.ba