Sindikat u saopćenju za javnost upozorava “da neki mediji, na osnovu jednostranih informacija sugeriraju, zaključuju, pa i presuđuju, te umjesto da upoznaju javnost s ključnim problemima, odvraćaju pozornost na takozvane slučajeve”.

“Naime, ti mediji iz samo njima znanih razloga, pokušavajući se obračunati s pojedincima koji nisu po njihovom ukusu, dezavuišu javnost neistinama i blate stotine policajaca koji časno i profesionalno rade svoj posao”, navodi se u saopćenju.

Kako se dalje navodi, etiketama kao što su „policijska hunta“ i „korumpirana i nesposobna policija“ određeni mediji iz večeri u večer terorišu i uznemiravaju javnost pokušavajući uvjeriti građane da su nesigurni i da policija nije u stanju profesionalno obavljati svoj posao.

Sindikat polcije KS, nadalje navodi da ti mediji pritom krše sve etičke i zakonske norme i neuravnoteženo, neistinito i neuljudno daju priloge u kojima nema objektivne vijesti niti odgovora na osnovna novinarska pitanja (šta, ko, kada, gdje, kako).

Iz Sindikata odgovaraju da policija nije „hunta“, nego važna državna institucija koja u zakonskim okvirima ima obavezu zaštite lične i imovinske sigurnosti građana – jedan od primjera je uspješna akcija policije u “slučaju otmice Varešanović”.

“Policija nije korumpirana i nije u sprezi za kriminalcima, kako to pojedini mediji tvrde, a ukoliko imaju suprotnih dokaza za pojedince iz policije, to traži temeljito preispitivanje i uključivanje i Tužilaštva i drugih institucija države”, navodi se u saopćenju.

Iz Sindikata podsjećaju da većina policajaca, izlažući nerijetko svoje živote, rade profesionalno, ne stavljajući se ni na jednu političku stranu.

“Ne kažemo da i među nama nema pojedinaca koji ruše ugled policije, ali od takvih se distanciramo”, navode iz Sindikata.

Podsjećaju, također, da policajci KS-a, iako bez adekvatne opreme, časno obavljaju svoje dužnosti, te, stoga, još jednom izražavaju protest “zbog zlonamjernog i neprofesionalnog rada pojedinih medija i traže da prestanu sa destruktivnim djelovanjem i blaćenjem policije, kao i  obmanjivanjem javnosti”, uz upozorenje da će se u suprotnom obratiti Regulatornoj agenciji za komunikcije.

“Svakako bismo medijima bili zahvalni ukoliko bi dio medijskog prostora posvetili veoma teškom ekonomsko-socijalnom statusu policijskih službenika KS-a, činjenici da je naša trenutna materijalno-tehnička opremljenost na najnižoj razini od agresije do danas, da već pet godina nismo dobili nove uniforme, da niti jedan policajac u glavnom gradu države ne obavlja poslove u službenoj obući već onoj nabavljenoj novcem odvojenim od plaće, te da su plaće policijskih službenika nedostatne za život dostojan čovjeka – i mnogim drugim temama kojim biste pomogli da nivo spremnosti i opremljenosti policijskih snaga, te sigurnost građana podignemo na viši nivo”, navodi se u saopćenju.

 

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *