Posljednje upozorenje

Najbitniji dokumenti, među kojima i rebalans budžeta za ovu godinu, donose se i usvajaju bez njihovog znanja i konsultacija, iako im obaveze proistekle potpisivanjem protokola o saradnji između Saveza samostalnih sindikata BiH i političkih partija koje su formirale vlast u FBiH nalažu suprotno.

-Sindikalisti od Vlade USK zahtijevaju uključivanje u izradu i u rasprave o određenih zakona koji su od ekonomsko-socijalnog interesa za naše članstvo – kazao je Muhamed Mahmutović, predsjednik Saveza samostalnog sindikata USK na pres konferenciji.

S obzirom na to da socijalnog dijaloga sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti uopće nema, Mahmutović ističe da posljednji put upućuju upozorenje Vladi da se drži potpisanih protokola i sporazuma, jer će u suprotnom u dogovoru sa SSS BiH donijeti određene mjere.

Nedonošenje zakona

Ale Šiljdedić, predsjednik Sindikata policije USK, kazao je da se njihovo nezadovoljstvo, prije svega, odnosi na nedonošenje Zakona o plaćama policijskih službenika i Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika.Time bi bile riješene mnoge stvari, poput  definisanja i plaćanja noćnog rada i rada praznikom, jubilarnih nagrada, troškova prijevoza, kao i problem uplate radnog, a posebno beneficiranog staža koji već 10 godina čeka na rješavanje.

Ukoliko se Vlada, na čijem je čelu premijer Hamdija Lipovača, uskoro ne uključi u rješavanje nagomilanih problema, u Sindikatu policije USK kažu da postoji mogućnost da se pridruže kolegama iz tri kantona koji već duži period štrajkuju upravo zbog nedonošenja pomenutih zakona i neizjednačavanja plaća na nivou FBiH.

Nikad nije bilo gore

Kako tvrdi Mustafa Čataković, predsjednik Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK, stanje u ovoj oblasti u posljednjih 10 godina nikada nije bilo gore. Jedan od primjera odnosi se na isplaćivanje plaća prosvjetarima.

-Plaće u obrazovanju isplaćuju se nezakonito, jer u ovoj godini nije usvojen nijedan normativni akt, nego to Vlada čini samoinicijativno i na način kako ona to želi. Razgovarali smo i o štrajku i ukoliko se ove stravi uskoro ne riješe vjerovatno će doći do toga – poručio je Čatković.(uskportal.ba)

(okcsanaorg)

Leave a Reply

*

captcha *