IslamBosna.ba- Sirijske vladine snage su u nedjelju preuzele vojnu akademiju južno od grada Haleba okružujući opet opozicione četvrti na istoku i stavljajući ih pod opsadu, navode izvori.
Sirijska opservatorija za ljudska prava navodi da su vladine snage uz podršku sirijskih i ruskih zračnih udara sada uspjele da prekinu alternativni put kojim su se snadbijevale opozicione snage u istočnom dijelu grada Haleba koji je otvoren u avgustu.
“Vojska je preuzela kontrolu nad artiljerijskom akademijom, tako da sada kontrolišu akademiju i istočni dio grada je pod punom opsadom”, naveo je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

https://twitter.com/JulianRoepcke/status/772457480744042500/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/JulianRoepcke/status/772457480744042500/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/JulianRoepcke/status/772457480744042500/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

U međuvremenu je objavljeno da je Slobodna sirijska vojska (FSA) uz podršku Turskih oružanih snaga (TSK) u okviru ofanzive “Štit Eufrata“ nastavila napredovati u borbi protiv terorističke organizacije IDIŠ i ostvarila veliki uspjeh odvojivši teroriste IDIŠ-a od turske granice i otvorivši važan koridor između Azaza i Džarabulusa.

Od terorista je oslobođen pojas tri do pet kilometara duž tursko-sirijske granice i tako IDIŠ više nema fizički kontakt sa turskom granicom.

Generalštab turske vojske saopćio je da su sirijske opozicione snage Oslobodilačke vojske uz podršku turskih i koalicionih snaga danas od terorista oslobodile šest sela.

U međuvremenu, uoči samita G20 u Kini šefovi diplomatija Rusije i Sjedinjenih Američkih Država razgovarali su o situaciji u Siriji.

Ruski zvaničnici navode kako se očekuje da bi predstavnici dviju zemalja uskoro mogli da objave postizanje sporazuma o prekidu vatre na teritoriji cijele Sirije.

IslamBosna.ba