23:58

Četvrtak u Siriji završio se sa 210 ubijenih osoba,uključujući 19 žena i 15-oro djece.Damask i njegova predgrađa 103, od čega većina uslijed bombaškog napada na El-Hajat most; Dera’a 40 ubijenih osoba; Aleppo 32; Idlib 12; Homs 11;Hama 6; Deir ezZur 4 i dvije osobe u Rakki

22:59

Požar na planini Kassiun: Planina Kassiun je često u mislima stanovnika Damaska.Kassiun je veliki vrh iznad sjevernog dijela glavnog grada a također tu se nalaze najjača oružja sirijske vojske-artiljerijske jedinice i projektili zemlja-zemlja.Sa Kassiuna polazi serija povezanih vojnih baza koje čine glavnu odbranu glavnog grada Sirije.

Međutim danas je izgledalo da je Kassiun u plamenu.

Sa različitih uglova od istoka ka zapadu stanovnici Damaska snimili su ogromne oblake dime iznad planine .Pojedini forumi FSA špekulišu da se zapalilo skladište artiljerijske municije, što je sasvim moguće ali tu se postavlja jako važno pitanje zbog čega gori? Koliko je poznatno još nijedan izvještaj nije govorio o napadu na bazu a i teško je doprijeti do ove baze pa bi to posve bilo iznenađujuće.

{youtube} 1cqdV77K1r4{/youtube}

{youtube} eM_hPdqEd5Q{/youtube}

20:46

SKUD napadi: Prema obavještajnim podacima prikupljenim od strane turskih vlasti sirijski režim je ispalio više od 40 projektila SKUD na opozicione položaja na sjever zemlje od decembra,prenosi turski Hurijet.

Ovaj izvještaj je dospio u javnost nakon što što su najmanje 33 osobe, uključujući 14-oro djece i pet žena ubijeni u utorak u Aleppu u očiglednom napadu zemlja-zemlja projektila.

Autobomba u Damasku: Aktivisit i sirijski državni mediji izvještavaju o eksploziji u blizni generalštaba vladajuće Baath stranke u Mazraa četvrti u centralnom Damasku.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava navodi da je ubijena 31 osoba.

Novinar državne televizije kazao je kako je vidio sedam vreća sa tijelima te izbrojao 17 izgorjelih automobila kao 40 drugih koji su uništeni ili teže oštećeni nakon eskplozije koja je ostavila 1.5 m duboki krater na cesti.

Sana navodi da među žrtvama se nalaze i djeca iz obližnje škole u Mazraai. Oni također dodaju da su sigurosne snage uhapsile osumnjičenog za samoubilački napad sa pet bombi u autu,od kojih je jedna težila 300 kg.

{youtube} 4ltLq9_kBos{/youtube}

Državna televizija navodi da su minobacačke rakete eksplodirale u blizni glavne komande sirijske vojske u centralnom Damasku,te da nije bilo žrtava,navodno se radi o praznoj zgradi u fazi renoviranja.

Aktivisti tvrde da su tri rakete pogodile El-Džezeh park u glavnom gradu.

FSA je međutim postavila video snimak napada kako oni navode na zgradu glavne komande sirijske vojske

{youtube}t_2E7UsY0rQ{/youtube}

21.februar

——————————————————————————————————

23:57

Bitka za EšŠrafija četvrt u Aleppu:Opozicionari su se usmjerili na još jednu četvrt Aleppa,ešŠrafiju. Jedan od video snimaka sa interneta prikazuje opozicione minobacače kako djeluju na Assadove položaje sa obližnje željezničke stanice

{youtube} BocmfAtLTOU{/youtube}

Naredni video snimak je interesantan jer prikazuje zapovjednika FSA kako koristi Google Maps u planiranju napada

{youtube} 6LiSb5Ca8B8{/youtube}

Po aktivistima danas je sedmi dan borbi u ovom području i toliko su intezivne da je dim ispunio ulice i vidljivost je svedena gotovo na nulu

{youtube}5t3uDogBbxY{/youtube}

23:50

Opozicionari u gradu Dera’a: Tokom jučerašnjeg dana opozicionari su upali u jugoistočni dio Dera’e i preuzeli kontrolni punkt.Ovo preuzimanje uslijedilo je nakon prošlosedmičnog početka prodiranja u grad sa jugozapada.Danas veliki broj video snimaka i svjedoka izvještava o tome da su se opozicionari probili do gotovo samog centra grada. U Abesinija četvrti opozicionari su preuzeli vojni kontrolni punkt u blizini pekare i džamije.Video snimak daje uvid u intezitet borbe

{youtube} 5t_igAFIdvc{/youtube}

Ovaj proboj izgleda jako značajno.Samo prije nešto više od sedmicu dana jedna ovakva pobjeda opozicionara u gradu je bila nezamisliva. Sada opozicionari zauzimaju jedan po jedan kontrolni punkt u svom naparedovanju.

Jedan od video snimaka koji se danas pojavio u potpisu je imao da je za akciju odgovorna Ujedinjenja južna brigada pod zapovjedništvom Ebu Hassana.Važnost počiva na činjenici da su u toku prošle sedmice opozicionari oformili novi i jedinstven savez između umjerene FSA i umjerenih islamističkih brigada a taj savez upravo je počeo u Dera’i. Ovaj savez čini se da je presudan za napredovanje u Dera’i.

{youtube} -qnBhMb1jQw{/youtube}

22:38

Raketni napad na Jarmuk kamp: Naredni video prikazuje ispaljivanje zemlja-zemlja raketa na Jarmuk kamp u Damasku

{youtube} y7SX4OZcSGA{/youtube}

Drugi video snimak je po izvještaju snimljen u istom području i prikazuje ‘granatiranje’. Samu riječ granatiranje sirijski aktivisiti koriste kao frazu za bilo šta što eksplodira što je i sasvim razumljivo jer nemaju svi vojno iskustvo i znanje o vrstama oružja niti projektila

{youtube} E1ZCbEy00Ks{/youtube}

22:30

Kurdi i opozicija:AFP prenosi da su opozicione i kurdska milicija u sjevernoj Siriji okončali tromjesečno neprijateljstvo postigavši dogovor posredstvom istaknutog disidenta Michael Kiloa.

Između ove dvije strane odvijali su se sporadični sukobi o kada su opozicone grupe ušle u grad Ras el-Ajn koncem prošle godine i nakon preuzimanja strateški važnog prelaza na turskoj granici.

Aktivisti navode da je oko 65 odsto stanovnika ovog grada pobjeglo uslijed borbi a oni koji su ostali žive u humanitarnoj krizi.

Pregovori koje je predvodio Kilo,nezavisni i dugogodišnji protivnik režima predsjednika Bešara el-Assada, počeli su prije petnaestak dana i završeni su dogovorom.

„FSA je potpisala u ime svih opozicionih grupa osim el-Nusra fronta, koji nije ni učestvovao u posljednjim sukobima.El-Nusra je učestvovala u pregovorima i garantovali su da sporazum neće biti prekršen”,kazao je Kilo. On je također dodao da su iz Guraba el-Šama,druga najjača tzv.islamistička grupa nakon el-Nusre u području,podržali dogovor.

Najkritičnija tačka ‘mira’ jeste potpuno povlačenje vojnih snaga iz grada te odlaganje oružja u gradu”,navodi Kilo. „U Ras el-Ajnu se sada nalazi samo nekoliki boraca”.

U izjavi objavljenoj u nedjelju kurdski i opozicioni borci su se složili da „ujedine svoje snage u borbi za čast protiv krvavog,autoritativnog režima kako bi izgradili slobodnu Siriju u kojoj će svi članovi društva mogu ostvariti svoja zakonom garantovana prava.”

19:35

Anonimni saudijski biznismen pomaže Sirijcima-Poduzetnik iz Saudijske Arabije koji je želio ostati anoniman uputio je dvije hiljade paketa pomoći za sirijske izbjeglice u Gaziantepu u Turskoj.

Glasnogovornik organizacije ”Nizip-Sirija” Murtaza Cengiz izjavio za agenciju Anadolija da je pomoć iz Saudijske Arabije preuzeta, te da će sirijskim izbjeglicama biti predata u toku sedmice.

Cengiz je dodao da je anonimni poduzetnik iz Saudijske Arabije i ranije pomoć sirijskim izbjeglicama.

(Agencija Anadolija)

19:33

Homs:Opozicionari tvrde da su ušli u el-Karabis u Homsu nakon sukoba sa režimskim sangama.

Ukoliko je istinit napredak bi značio preokret postojećeg trenda u psoljednjih nekoliko sedmica u kojima je sirijska vojska preuzela sva područja u Homsu koje su držali opozicionari.

{youtube} 6PJgyWKYCF0{/youtube}

19:27

Hizbullah i opozicioni borci: Turska novinska agencija Anadolu tvrdi da su trojica pripadnika Hizbullaha danas ubijena u napadu Džebhat el-Nusre u pograničnom gradu između Libanona i Sirije.

„Izvori navode da je napadnuta Hizbullahova patrola u gradu Zita (Bekka) te da su ubijena tri pripadnika Hizbullaha”.

Izvor nastavlja „Hizbullah je imao dogovor sa FSA da ovi gradovi ostanu neutralni u sirijskom sukobu.Ali Hizbollah je nakon napada rasporedio svoje pripadnike u osam pograničnih sela”.

Hizbullah je izjavio u nedjelju da su trojica libanonskih šija,reagujući u ‘samodbrani’ ubijena od strane opozicionara unutar Sirije.

15:45

Oboren borbeni avion režimskih snaga:Opozicioni borci oborili su borbeni avion iznad Istočne Gute, područje istočno od Damaska. CFDPC je postavio video snimak obaranja aviona iznad Hamurije, dok su Lokalni koordinacioni odbori izvijestili da je avion pao u područje Zamalke

{youtube}wjDJxk5vAIM{/youtube}

Ono što je interesantno je tvrdnja da je ovaj oboreni avion prije obaranja ubio na desetine osoba u istočnom Damasku,Prema CFDPC,25 osoba ubijeno je u zračnom napadu u Hamuriji. Video snimak lošeg kvaliteta prikazuje štetu nastalu nakon napada u Zamalki 

{youtube}aqZ1frs27OU{/youtube}

00:09

Utorak u Siriji završio se sa 159 ubijenih osoba,uključujući 13 žena i 22-oje djece. Damask i njegova predgrađa 60 ubijenih osoba, 55 u Aleppu, većina iz masakra u Bedr naselju, Idlib 14, Homs 11, Rakka 6,Dera’a 6, Hama 5 i tri ubijene osobe u Deir ezZuru.

FSA se sukobila sa režimskim snagama na 123 lokacije,oboren je borbeni avion u Talbisi,Homs, zatim preuzeta kontrola nad Zaizununom u Dera’i.U Hassaki opozicioni borci preuzeli su kontrolu nad gradom Tal Hamiš i oslobodivši zgradu policijske stanice u gradu kao i sjedište Baath stranke

20.februar

—————————————————————————————————–

23:20

Eksplozije-univerzalno iskustvo: Aktivisti javljaju da od zapadnog Damaska do istočnih predgrađa,kao i u južnih četvrti glavnog grada svaki čošak Damaska se granatira. Širom Dera’e kao i pokrajine Idlib gotovo ista situacija. Izgleda da je danas dan brutaliniji nego obično.

Smrtnost koja je još uvijek u porastu tačno odražava utorak  u Siriji. Lokalni koordinacioni odbori izvijestili su da su 142 osobe ubijene širom zemlje. Lokalni odbori navode da je čak 22 djece ubijeno danas i 12 žena.

Ovaj broj ubijenih ne uključuje i režimske vojnike ubijene tokom borbi.Pojedini proračuni govore da svakodnevno bude ubijeno nekolio stotina boraca u posljednjih nekoliko sedmica,nepraveći razliku između opozicionih i režimskih.Međutim ove procjene nisu održive i odraz su samo siline borbi u pojedinim područjima. 

Po izvještajima sa terena i silini granatiranja i borbi vjerovatno će broj ubijenih i porasti.

23:13

Još jedan manje: Aktivisti javljaju da je oboren još jedan borbeni avion režimskih snaga,a ovaj put u Terbisi,Homs

{youtube}KNLc0FNxOYI{/youtube}

19:05

Minobacačke granate u blizini Assadove palate: Jedan od zvaničnika sirijskog režima izjavio je da su danas minobacačke granate pogodile Tišrin palatu u Damasku.

„Zvaničnik je izjavio da su granate u utorak pale u blizini južnog zida Tišrin palate,na sjeverozapadu glavnog grada u Muhadžirin četvrti prouzrokovavši samo materijalnu štetu.

Nije izvješteno o žrtvama,a također je nepoznato da li se Assad nalazio u palati jer u gradu postoje još dvije palate u kojima boravi”,prenio je AP.

18:45

Autobomba u Damasku: Aktivisti su javili o autobombi u Dždejet Artuzu,zapadni Damask.Prema CFDPC,mreži aktivista koji izvještavaju iz Damaska, najmanje tri osobe su ubijene ali po drugim grupama njihov broj je veći

{youtube}Uf5ruzwB1c4{/youtube}

17:44

Bitka za Damask: Već sedmicama Assad povlači svoje snage bliže Damasku na štetu svojih vojnih akcija daleko od glavnog grada. Sve to kombinirano sa strateški lociranim alevitskim naseljima i velikim režimskim bazama učinilo je da Damask postane ‘čvrst orah’ za opozicionare.

Kapetan Ala’a El-Baša iz Sejf el-Šam brigade iz Damaska kaže: “oformili smo vojna vijeća u svakoj četvrti Damaska. Vijeće se sastoji od velikog broja brigada.Naše akcije su znatno organizovanije nego ranije.Režim je podijelio Damask na veliki broj kontrolnih punktova što nam otežava da uđemo u grad. Koncentrisani smo na nekoliko četvrti poput Derje,Džubera i Muadamije ali pokušavamo probiti opsadu i  nastojimo da ne postanemo lahka meta režimskim sangama.Svi borci u Damasku su iz samog grada.Ne možemo izaći iz Damaska niti nam može stići pojačanje izvan grada. Grad su potpuno zapečatile režimske snage..

Sama priroda Damaska prisillila je borce FSA da vode gerilski rat koji nije kao u ostalim gradovima. Također smo jako zabrinuti za sigurnost stanovnika. Teško je boriti se sa raketnim lanserima i minobacačima u jako naseljenim područjima… Osjećamo da napredujemo jer svakodnevn veliki broj prebjega iz režimskih snaga nam se pridružuje.Oni su nam od koristi i u odavanju obavještajnih podataka o režimskim planovima i skladištima.

Borci okolo Damaska djeluju kako bi nam omogućili siguran prolaz da bi izveli više napada na centar grada.Također želimo povezati oslobođena područja kako bi napravili jaz unutar Damaska koji bi podijelio grad na dva dijela.Sada je u toku borba pod imenom ‘Podrška Derji iz Zapadne Gute”.

Nastojimo da režimskoj vojsci u svim četvrtima ne damo mira ili napadanjem kontrolnih punktova ili vojnih konvoja.Nova strategija u Damasku je da preuzmemo što je moguće više oružja od režimskih snaga i zaštitimo civile kao i da im osiguramo osnovne potrebe poput hrane,goriva, vode,struje…

Iako je teško odrediti tačan broj šehida unutar FSA u proteklih nekoliko sedmica ipak mogu reći da imamo ne manje od 250 šehida,broj ranjenih je znatno veći. Imamo borca s metkom u glavi i do sada nismo uspijeli da pronađeno doktora koji ga može operisati. Čak nemamo zavoje niti gazu. povezali smo ranu sa dijelovima majice.Ponekad kad nam nestane hrane idemo po kućama pitajući za hranu ili vodu.

Nećemo prestati sa borbom za oslobođenje Sirije ali  ćemo također podržati bilo koju inicijativu koja može pomoći u zaustavljanju krvoprolića.Vjerujemo da je režim na početku želio pregovarati ne bismo dovde ni došli.Ovo je krvav i lukav režim. Političari mogu djelovati a i mi također djelujemo, ne štetimo jedni drugima”.

17:20

Smrti u izbjegličkom kampu: Ammon,jordanska novinska agencija, izvještava da je jutros u izbjegličkom kampu Zaatari umrlo dvoje djece nakon što se požar proširio na pet šatora.Požar je po njihovom izvještaju izazvala upotreba svijeća

17:02

Hizbullah i opozicioni borci: Glasnogovornik FSA,Luaj el-Mukad, postavio je izjavu u kojoj je libanonskoj organizaciji Hizbullah dato 48 sati da prestane sa napadima unutar Sirije ili će se suočiti sa odmazdom unutar Libanona.

Već mjesecima FSA tvrdi da se borci Hizbullaha bore na strani Assadovog režima,sukobi su u posljednjoj sedmici eskalirali sa izvještajima da Hizbullah sada kontroliše osam sela unutar Sirije u blizini granice sa Libanonom. Opozicionari su opružili Hizbullah da koristi tešku artiljeriju u napadima na druga sela,

Hizbullah nije direknto potvrdio svoju prisutnost ali naveli su da su trojica Libanonaca ubijena a da je najmanje 14 ranjeno tokom prošlog vikenda i to u ‘samoodbarani’.

Sirijski ambasador u Libanonu negirao je umiješanost Hizbullaha.

16:44

Režimski napadi:Aktivisti izvještavaju o nastavljenom režimskom napadu na Derju,predgrađe Damaska, koja se već tri mjeseca nalazi pod opsadom.

Stanovnici ovog predgrađa navode da su borbeni avioni proveli tri napada dok su helikopteri bacali eksplozivna burad bombe.

Režimskoj vojsci je po navodima stiglo pojačanje sa el-Mezzeh aerodroma,među njima četiri tenka,osam kamioneta sa teškim strojnicam i veliki broj vozila sa vojskom i prorežimskom milicijom.

16:40

SAD će naoružati opoziciju? New York Times piše pozivajući se na izjavu visokog zvaničnika SAD-a „kako se stvari u Siriji pogoršavaju zvaničnici će ponovo pokrenuti debatu o naoružavanju pojedinih članova opozicije u nastojanju da izvedu Siriju iz ćorsokaka. Pitanje je da li će oprezni Obama,okružen novim sigurnosnim timom, doći do drugačijeg zaključka.”

09:58

Aleppo:Video snimak koji prikazuje nastojanja stanovnika Džebel el –Bedra da rasčiste područje nakon sinoćnjeg napada režimskih snaga

{youtube}tBTU10LIL0s{/youtube}

00:55

Udari SKUD projektila: Sirijska Opservatorija za ljudska prava objavila je saopštenje o večerašnjim navodnim napadima SKUD projektilima:

Osam civila,uključujući i dijete ubijeno je u bombardovanju Džebel Bedra,u Tarik el Bab četvrti Aleppa. Smatra se da se radi o zemlja-zemlja projektilima a broj mrtvih će vjerovatno rasti zbog velikog broja žrtavaa i nepoznat broj osoba nalazi ispod srušenih zgrada. Jedan od SOHR-ovih aktivista u Tarik el-Babu bio je svjedokom očajničkog plača muškarca čijih je 15 članova porodice zatrpano ispod ruševina njihove kuće, on je također bio svjedokom kada je izvučeno tijelo djeteta ispod zgrade,glava mu je odsječena od tijela.

Nasilni sukobi odvijaju se ispred policijske stanice u naselju  Zebdija, a također sukobi se odvijaju i u Bustan el-Kasru. Džezmatija naselje je pod zračnim bombardovanjem.

U predgrađu Alepoa u gradu Tel Rifat odjeknula je snažna eksplozija,smatra se da se radi o zemlja-zemlja projektilima.

{youtube} qUdf5zBg4gk{/youtube}

00:46

Udari SKUD-a na Aleppo:Ne samo da je večeras grad Aleppo pogođen balističkim projektilma već po izvještajima gađan je  i Tal Rifat,sejverno od Aleppa,i to najmanje jednim teškim projektilom,vjerovatno se radi o SKUD-u.

{youtube} ZKMRuBPlBzM{/youtube}

{youtube} hZQ7GxG5IjY{/youtube}

00:36

Projektili SKUD pogodili Aleppo: Najnoviji izještaj Lokalnih koordinacionih odbora u Siriji navodi da je 50 osoba ubijeno a da je 7 zgrada srušeno kada je projektil zemlja-zemlja pogodila naselje Džebel Bedr u Aleppu.

Jedan od YouTube kanala objavio je veliki broj video snimaka ruševina kao i žrtava.

Aktivisti iz Damaska naveli su da su SKUD projektili ispaljeni iz vojnih baza u gradu.

Hassan Sari navodi da je peti SKUD projektil ispaljen iz El-Katejfa 155.bataljona i mu je pravac kretanja ka sjeveru

Medijski ured iz Aleppa objavio je veliki broj fotografija uključujući i donju,kao i imena identifikovanih žrtava a i ranjenih.

BDa5DNaCUAApFUg

00:20

Aerodrom u Aleppu pod opsadom:Aerodrom u Aleppu nalazi se pod napadom,javljaju aktivisti.Prošle sedmice baza 80.brigade pala je pod kontrolu opozicionih snaga.Danas,el-Najrab baza,na sjeverozapadu aerodroma, se nalazila pod napadom a sve više je izvještaja koji govore da su opozicionari na periferiji baze .Jedan od video snimaka prikazuje BMP oklopno vozilo Tevhid brigade kako puca po aerodromu

{youtube}n5sJQdMZvfM{/youtube}

Na osnovu položaja ovih baza ukoliko padne i baza el-Najrab onda će opozicionari biti u mogućnosti da direktno napadnu i sami aerodrom

00:11

Borbe u blizini el-Safire: Već više od sedmicu dana vode se borbe između el-Safire i Aleppa u gradu Tel ‘Arn. Assadovim snagama kao da je ovaj grad prioritetan,jedna od nekoliko lokacija u Siriji gdje vojska je toliko posvećena očuvanju svog položaja da je spreman pretrpjeti teške gubitke u nastojanju da ne dozvoli opozicionim borcima pristup.Opoziconari su ovdje vjerovatno uništili na desetine tenkova ali je nejasno da li imaju dovoljno municije i snage ili da preuzmu Tel ‘Arn ili da napreduju značajnije u el-Safiri.

19.februar

SYRIA_21-02-13_DAMASCUS_BOMB_2

Leave a Reply

*

captcha *