IslamBosna.ba- Pet osoba je ubijeno, a deset ranjeno nakon što su ruski vojni avioni gađali džamiju tokom džuma-namaza u Halebbu, naveli su iz sirijske civilne zaštite za agenciju Anadolija.
Izvori navode da je Batul džamija u opozicionom distriktu Zebdija teže oštećena u napadu.
U međuvremenu izvori navode da su ruski avioni također gađali Stari Halebb, Bustan el-Kasrt, Karm Turab i Ban Kansirin.
Ranije u petak, ruski avioni su također pogodili dvije bolnice u Azazu u Halebbu, gdje je najmanje poginulo sedam osoba, među kojima troje djece.
Samo u toku ove sedmice u ruskim zračnim napadima poginulo je više od 250 civila širom Sirije.
Prema izvještaju kojeg je ranije ovog mjeseca objavio Amnesty International, ruski zračni napadi u Siriji su ubili na ‘stotine’ sirijskih civila u protekla tri mjeseca.
U izveštaju se također navodi da su ruske vlasti pokušale da prikriju broj civilnih žrtava.
Izvještaj pruža dokaz da su Rusi koristili nenavođene bombe u gusto naseljenim civilnim područjima uz korištenje međunarodno zabranjene kasetne municije.
Amnesty također navodi da su zračni napadi izazvali masovno uništavanje stambenih područja- gađajući kuće, džamije, pijace i medicinske ustanove, čime su prekršili međunarodno humanitarno pravo.
Rusija je 30. septembra počela svoje zračne operacije u Siriji u cilju podrške ugroženom režimu sirijskog predsjednika Bešara el-Assada.
Dok Kremlj navodi da zračni napadi ciljaju militantnu grupu IDIŠ, pojedini članovi NATO sveza vjeruju da Rusija cilja grupe koje se protive Assadu, uključujući i pojedine koje podržava SAD i Turska.
Najmanje 250.000 osoba je ubijeno od početka sukoba u Siriji, prema podacima UN-a.

IslamBosna.ba