IslamBosna.ba– Njemačkog neonacističkog političara koji je automobilom udario u drvo spasile su sirijske izbjeglice, prenijeli su u utorak njemački mediji. Stefan Jagsch (29), član Nacionalne demokratske stranke (NDP), je teško povrijeđen prošle sedmice u saobraćajnoj nesreći, navode lokalne novine i nacionalna novinska agencija DPA.
Prvi koji su reagovali bili su dva sirijska azilanta koja su prolazila pored mjesta nesreće u blizini grada Büdingen, pokrajina Hessen.
Oni su izvukli Jagsha iz uništenog automobila i pružili mu prvu pomoć, kazao je glasnogovornik lokalne vatrogasne brigade za DPA, potvrđujući izvještaje svjedoka.

U njemačkom gradu Büdingenu nalazi se veliki broj izbjeglica, a rekordan priliv izbjeglica u Njemačku izazvao je ksenofobične reakcije od kojih su krajnje desničarske stranke, uključujući i NPD imale koristi.
Stranka je dobila 10 posto glasova 6. marta na općinskim izborima u Büdingenu i obližnjem Altenstadtu, gdje je Jagsch bio glavni kandidat NPD-a.

Stefan Jagsch smatra da slabi njemački zakon za azilante je ‘preplavio’ zemlju sa kriminalcima.
Pokrajinski šef NPD-a, Jean Christoph Fieder je nazvao spašavanje ‘jako dobrim, humanim činom’ dodajući da se Jagsch ne može jasno sjetiti nesreće, prenosi Frankfurter Rundschau.
Ustavni sud trenutno razmatra parlamentarni zahtjev za zabranu Jagscheve stranke, koju je ured njemačke kancelarke Angele Merkel označio kao ‘antidemokratsku, ksenofobičnu, antisemitsku i anti-ustavnu stranku”.
“Sada nam stranci čak pružaju i prvu pomoć”, našalio se jedan korisnik na Facebooku, dok je drugi komentarisao da ‘sudbina ima čudan smisao za humor”.

IslamBosna.ba