IslamBosna.ba- Rusija je počela uvoziti voće i povrće iz Sirije kao djelimičnu zamjenu za zabranjene turske poljoprivredne proizvode, navodi ruski list Kommersant.
Prema listu, ruski uvoznik hrane Адыг-Юраk je razgovarao sa lokalnim trgovcima da uvozi njihove proizvode.
Predsjednik kompanije Aslan Paneš je kazao da je druga pošiljka sirijskih poljoprivrednih proizvoda stigla brodovima prošle sedmice iz Latakije do luke Novorossiysk  na jugu Rusije. Odatle je voće prevezeno do Moskve.

U Rusiju je stiglo oko 3.000 tona narandži, limuna, grejpa, paradajza i kupusa, piše Kommerstant. Sirijisko povrće i voće treba pomoći da se zamijene zabranjeni turski proizvodi, kažu stručnjaci.
Paneš kaže: “Loš kvalitet ambalaže je i dalje problem koji nas trenutno sprečava da redovno snabdijevamo sirijskim voćem i povrćem”.
On kaže da će njegova kompanija uložiti gotovo 10 miliona dolara za proizvodnju moderne ambalaže u Siriji u narednih šest mjeseci.
“Ova mjera će omogućiti da kompanija uveze sedmično oko 3.000 do 4.000 tona sirijskog voća i povrća. Plan je da uvozimo 5.000 tona”, kazao je on.
U januaru ove godine Rusija je zabranila uvoz turskog voća i povrća nakon što su turske snage oborile ruski avion koji je prekršio njihov zračni prostor.

U međuvremenu, Rusija je isporučila vojsci sirijskog predsjednika Bešara el-Assada savremeno naoružanje i vojnu tehniku, uključujući artiljerijske, komunikacijske i izviđačke sisteme, saopćio je komandant ruske grupe u Siriji, general-pukovnik Aleksandar Dvornikov.

Rat u Siriji ulazi u šestu godinu, a prema izvještajima Opservatorija za ljudska prava u Siriji (SNHR) u područjima koja kontroliraju snage sirijske opozicije u dosadašnjem toku rata poginulo je 194.208 civila. Među njima je 183.827 civila koji su ubijeni u napadima snaga režima i 2.984 civila koji su ubijeni tokom ruskih zračnih napada. U sirijskom ratu život je izgubilo i najmanje 20.000 djece, a među njima 19.594 ubijenih u napadima snaga sirijskog režima i 307 u napadima IDIŠ-a. Više od 900 ljudi umrlo je od gladi u gradovima pod opsadom snaga odanih Assadovoj vlasti samo u regiji Damaska.

.

IslamBosna.ba