IslamBosna.ba– Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) predali su Egiptu nadzorni sistem vrijednosti 11, 4 miliona dolara nakon odobrenja francuskog proizvođača.

Sistem je osmišljen tako da omogući praćenje osumnjičenih u realnom vremenu, sposoban je za praćenje elektronske pošte, tekstualnih poruka i pristup sobama za razgovor na društvenim medijima.

Francuska kompanija Amesys je 2011. godine prodala elektronski sistem za nadzor libijskom diktatoru Muhameru Gaddafiju, za koji se i dalje nalazi pod istragom na francuskom sudu.

Ugovor je završen 2014 godine preko posrednika nakon čega su Emirati kupili sistem, isporučili ga kompaniji u Dubaiju a sistem sprovodi egipatska vojska, prema francuskom magazinu Telerama.

Patrick Badouin, počasni predsjednik Svjetskog pokreta za ljudska prava, je kazao u jučerašnjem saopćenju sljedeće: “Postavljanje tehnologije za praćenje i špijuniranje svojih kritičara u ruke Sisijevog režima, dok je represija u punom zamahu, nije samo koristoljubivo i cinično već i, najverovatnije, zločin.
Zato tražimo od francuskih vlasti da prošire trenutnu istragu o Amesysovom snadijevanju Libije i uključe sličan sporazum sa represivnim egipatskim režimom”.

Egipatski pritisak na medije je proširen na društvene medije i druge komunikacione platforme, ograničavajući novinarske slobode u zemlji. Vlada ovo opravdava kao potrebnom u potrazi za pripadnicima Muslimanske braće koje je okarakterisala kao terorističkom organizacijom.

Egipatski režim je odgovoran za povrede ljudskih prava neviđene veličine i težine. Otkako je u julu 2013. godine došao na vlast vojnim udarom, Sisi se brutalno obračunava sa svojim protivnicima počevši od prisilnih nestanaka, mučenja i pogubljenja. Na stotine osoba je osuđeno na smrt bez ikakvih dokaza krivice, a na desetine hiljada je uhapšeno pod izgovorom kontra-terorizma. Novinari i nevladine organizacije su primarni ciljevi posebno nakon što je u martu 2017. godine usvojen represivni zakon o zaštiti slobode.

IslamBosna.ba