Turiste i  ono malo putnika u auli stanice dočekuje miris ćevapa, nekoliko prodavnica sa nejasnim asortimanom robe, te još nejasnijim izrazom lica ljudi-stalnog inventara stanice, koji sjede ispred tih objekata podozrivo gledajući sve prolaznike.

Nikakvog traga bilo kakvim turističkim agencijama od nivoa(osim jedne trećerazredne agencije/prenoćišta), reklamnim ponudama ili uputstvima novopridošlim gostima glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Stanica zastala u vremenu

Ekipi Portala Avaz je službenica na šalteru umornoga lica sa kiselim osmjehom saopštila da će “voz za Ploče sigurno kasniti”. I rezignirano odmahnula rukom.

Na peronu sarajevske stanice, u vrijeme kad evropski kolodvori uobičajeno bruje poput košnica, vlada sablasna tišina. Grupa od 15-ak putnika čeka lokalne vozove , sa uobičajenih “pola sata-sat” zakašnjenja.

Negdje u podzemlju stanice, sakriveni od očiju putnika, željezničari ulaze u svoj lift koji vodi direktno na peron, u polupanu i zahrđalu lift kućicu smještenu ispod nadstrešnice sa koje otpadaju krpe fasadne boje.Armirano staklo izbušeno gelerima služi kao podsjetnik na rat od prije 18 godina.

“Željeznica kakva treba…”

Na ostakljenom pročelju upravne zgrade stanice, odmah uz peron, nalijepljen je plakat iz nekoliko dijelova sa reklamnim sloganom Federalne Željeznice : “Željeznica kakva treba..”.

Plakat je izblijedio i potpuno uništen vjetrom i kišom, a papirnate krpe na ćoškovima goleme reklame zapravo i najbolje pokazuju surovu istinu – otvoreno laganje i ismijavanje aktuelne vlasti proteklih 15 godina, usmjereno prema građanima iz čijih plaća se decenijama nemilice otimao novac za “obnovu i razvoj” infrastrukture.

Nekada to bijahu dugoročni planovi socijalističke države, a sada su kratkoročni planovi pljačkaške družine federalne vlade, koja bi stanovnike Federacije BiH  mirno posmatrala i u zaprežnim kolima.

Tri vagona, tri državne oznake

Kako god, ni par okupljenih željezničara nam nije znalo reći zašto stanica, i komplet željeznica ,liči na sve osim na pristojnu evropsku željeznicu.

Jedan od željezničara je veselo i cinično prozborio:”To ti je, moj jarane, kad svako selo ‘oće država da bude, pa svako svoga mašinovođu i zastavu na vagon stavlja!”

Okupljeni radnici su bili složni u jednom: ” Znate šta, raji je sigurno udobnije u ovim vagonima nego u onima prije rata!!”- rekao je veseli željezničar, a ostali su potvrdno klimnuli glavom. Stepen udobnosti za bosanskog čovjeka se diže svakih 20 godina.

Voz je konačno stigao, sa sat i po zakašnjenja, u mrak puste i beživotne stanice, gdje ga je dočekala ekipa ostarjelih radnika željeznice i već obeshrabreni dvojac novinara Avazovog portala.

Šaka putnika je izašla, još manje ih je ušlo u voz, a optimizam u svjetliju budućnost željeznica nisu popravile ni čak tri državne oznake, presmiješno poredane tik jedna uz drugu na tri trećerazredna vagona.

Avaz

Leave a Reply

*

captcha *