IslamBosna.ba– Bila je to porodična svadba, sretna prigoda koja je trebala podići njeno raspoloženje. Zubejdi je to jako trebalo.

Dvadesetrogodišnjakinja se liječila u bolnici u Kairu zbog nedavnih trauma.Njen mlađi brat je izveo iz bolnice i krenuli su ka bivšoj porodičnoj kući u gusto naseljenoj, velikoj četvrti. Neki najljepši odjevni predmeti koje je imala su se još uvijek nalazili u starom stanu.

Požurio je do apotekara da podigne lijekove za Zubejdu, ostavljajući je na ulazu. Kada se, nekoliko minuta kasnije, vratio, njegove sestre više nije bilo.

Bilo je to 8. aprila 2017. godine u 14 sati. Od tada je niko više nije vidio.

Događaja od tog dana pripovijeda njena majka, dobrodušna žena u crnoj abaji i šarenoj marami. Ona želi da bude imenovana samo kao Umm Zubejda, što znači Zubejdina majka.

Susreli smo se u trenutnom porodičnom domu, nedaleko od piramida. Stan je oskudno namješten, ali besprijekoran. Nalazi se u visokoj zgradi koja ne pruža puno udobnosti, ali omogućava anonimnost. Porodica se ovdje preselila nadajući se da će Zubejdi pružiti novi početak. Umjesto toga izgubili su je.

“Već deset mjesec pokušavam pronaći Zubejdu”, kaže ona dok joj se oči vlaže suzama. “Svakoga dana umirem stotinu puta. Naša cijela porodica je uništena, svih nas šestero, njena braća i sestre i ja- svi smo uništeni. Želimo da smo mrtvi”.

Umm Zubejda svoju kćerku nije vidjela deset mjeseci

Umm Zubejda nema nikakve sumnje o tome ko je odgovoran za nestanak njezine kćeri. “Znamo da je to policija”, kaže ona. “Susjedi su nam rekli da su naoružani i maskirani muškarci došli u policijskom vozilu i odveli je u minibusu. Bili su nekoliko puta u našoj staroj kući, nekoliko puta su je ispitivali”.

Zubejda je imala bratov mobitel i uspjela je da brzo nazove rođaka, kaže njezina majka. “Čuo je kako je policajac vrijeđa, a onda je telefon isključen”.

Godinama ranije su počele nevolje za majku i kćerku.

Godine 2014. prolazile su pored demonstracija, kaže Umm Zubejda, i uhapšene su jer su  bile na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme.

Osuđene su za nekoliko prekršaja uključujući učestvovanje u zabranjenim demonstracijama. Umm Zubejda kaže da su provele u zatvoru sedam mjeseci, ali kasnije su oslobođene optužbi.

Njezin iskaz o onome što se dogodilo tokom prvog ispitivanja je zastrašujuće, ali previše poznato advokatima i aktivistima koji se bave ljudskim pravima u Kairu.

“Cijeli 14 sati su nas tukli i vrijeđali”, kaže ona. “Skinuli su nam odjeću i izlagali nas elektrošokovima. Željeli su da priznamo stvari koje nismo uradile poput planiranja da raznesemo hotel i da smo imale oružje. Čula sam kako Zubejda vrišti: ‘Majko, pomozi mi’. Nisam je mogla vidjeti, ali sam joj rekla: ‘Nemoj se bojati’.

Umm Zubejda kaže da je odbila da prizna- iako su prijetili da će pred njenim očima silovati njezinu kćerku.

Nakon što su ona i njezina kćer puštene iz zatvora, pokušale su obnoviti svoje živote. Zubejda je studirala preduzetništvo i sanjala je o otvaranju vlastitog malog obrta. Dana 15. jula 2016. godine otišla je da kupi cipele i tada je nestala- po prvi put.

“Auto u kojem se nalazila je zaustavljeno na policijskom kontrolnom punktu”, kaže Umm Zubejda. “Svi su izvedeni iz auta. Dala je moj broj mobilnog telefona prolazniku i zamolila ga da me nazove. Dok sam stigla, policija je otišla”.

Zubejda je 28 dana kasnije izbačena pored ceste na rubu grada. Njezina majka opisuje povratak kćerke oklijevajućim glasom- kao da je svaka riječ izgovorena uz bol.

“Neko je našao i nazvao nas. Na očima je imala povez, a ruke i noge su joj bile svezane. Kada smo je doveli kući, njezina abaja je bila poderana. Ispod nije imala donje rublje. Otišla sam sa njom u kupatilo kako bih joj pomogla da se presvuče i opere.

Na njenom tijelu sam pronašla posjekotine i ožiljke od elektrošokova. Bila sam šokirana kad mi je ispričala da su je fizički napadali. Sve su joj učinili što bi razljutilo Allaha. Sve”.

Zubejda je sada bila drugačija- više nije bila srdačna i društvena. “Nije željela da vidi ljude”, kaže njena majka. “Pokušavala se izolovati. Nije bila sretna kao prije. Počela se skrivati ispod kreveta vrišteći. Morali smo da je odvedemo u psihijatrijsku bolnicu”.

Po drugi put je izgubila svoju slobodu kada je zbog svadbe napustila bolnicu.

Njezina majka sada pronalazi utjehu u Zubejdinoj sobi, koja je poput svetišta. Sve je onako kako je ostavila prošlog aprila, kao da je djevojka otišla na nekoliko sati, a ne na gotovo godinu dana.

Njezina komoda je ispunjena dragocjenim uspomenama koje bi mogle pripadati djetetu- kutija za nakit u obliku kornjače, plišane igračke i male keramičke mačke.

Zubejda mirno posmatra iz uramljene fotografije. Na njezinim usnama je blagi ruž, a njena kosa je skrivena ispod elegantne marame u leopard uzorku.

Fotografija je snimljena  2014. godine neposredno nakon što su ona i njezina majka puštene iz zatvora.

“Bila je tako sretna što su nas pustili”, kaže Umm Zubejda. “Nažalost, sreća nije trajala”.

Umm Zubejda mi pokazuje malu bilježnicu punu crteža i arapskog pisma. Bio je to zatvorski dnevnik njezine kćerke. Na dnu stranice napisana je jedna fraza na engleskom jeziku koja se posebno ističe: “Nemojte me zaboraviti”.

Ona insistira da njena porodica nije povezana sa bilo kojom zabranjenom grupom, uključujući Muslimansku braću. Islamski pokret je 2013. godine brendiran kao teroristička organizacija, nakon što je jedan od njenih vođa pobjedio na predsjedničkim izborima, ali je samo godinu dana bio predsjednik.

Veliki broj porodica je nestao- a postoje mnogi- koji su isuviše preplašeni da bi progovorili. Uprkos rizicima, Umm Zubejda odbija da šuti, čak iako je njezina kćerka nestala ne jednom, već dvaput.

“Voljela bih kad bi mene odveli, a nju pustili”, kaže ona. “Uzmite mene, umjesto nje uhapsite mene. Kakvu opasnost možemo predstavljati onima na vlasti? Ako je moja kćerka nestala i oni su je odveli i mučili, kako onda da ne progovorim? Čak iako zbog mojih riječi budem obješena, ja ću ipak govoriti”.

Misli li da će se Zubejda vratiti? “Uzdam se u Svemogućeg Allaha da će doći kući”, kaže ona.

Izvor: BBC

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Napomena- Nakon što je BBC objavio ovu priču u svom izvještaju ‘Sjene nad Egiptom’ sastavljenom od pet priča o zlostavljanju, prisilnim nestancima u Egiptu pod pučističkim generalom Abdelfettahom es-Sisijem,  Umm Zubejda je uhapšena i trenutno se nalazi pod istragom. Egipatski državni tužilac Nebil Sadik naredio je pritvor zbog ‘izmišljanja priče da su sigurnosne snage mučile njenu kćerku Zubejdu Ibrahim Jusuf”. U međuvremenu, pučistički general je danas izjavio da bilo kakvo vrijeđanje vojske ili policije predstavlja ‘izdaju’, a ne slobodu mišljenja.

Gospodaru naš, molimo te dovom Nuha, a.s.: “Gospodaru moj, oprosti meni, i roditeljima mojim, i onome koji kao vjernik u dom moj uđe, i vjernicima i vjernicama, a zalimima samo propast povećaj!”

IslamBosna.ba