Saopćenje Ministarstva vanjskih poslova je najnovije u seriji oštrih upozorenja Pyongyanga povodom zajedničke godišnje vojne vježbe koju su SAD i Južna Koreja započele u ponedjeljak. Riječ je o desetodnevnim manevrima u kojima učestvuje desetine hiljada vojnika iz obje zemlje, podsjeća južnokorejska agencija Jonap.
– Sjeverna Koreja je potpuno spremna za dijalog i rat. Nastavićemo da jačamo naš nuklearni sistem zastrašivanja sve dok traju američke vojne prijetnje i provokacije, rekao je neimenovani portparol ministarstva, čiju izjavu je prenijela zvanična sjevernokorejska agencija KCNA.
Iako Washington i Seul ističu da vojna vježba, koja će trajati do 18. marta, ima defanzivni karakter, Pyongyang je smatra pripremom za agresiju, zbog čega je 1,2 miliona sjevernokorejskih vojnika stavljeno u stanje pripravnosti za rat.
Započeti manevri dolaze u vrijeme kada se pojačavaju diplomatski napori za povratak Sjeverne Koreje u razgovore šest nacija o njenim nuklearnim ambicijama.
Pyongyang je ranije objavio da se neće uključiti u tu diplomatsku akciju dok SAD ne prihvate posebne razgovore o mirovnom sporazumu kojim bi se zamijenilo primirje s kraja Korejskog rata (1950-53).
Sjeverna Koreja je, takođe, poručila da je uslov za njen povratak u razgovore s Južnom Korejom, SAD-om, Japanom, Rusijom i Kinom, povlačenje sankcija koje su joj nametnule UN, nakon nuklearne probe u maju prošle godine. Razgovori šest nacija prekinuti su krajem 2008. godine.

Fena

Leave a Reply

*

captcha *