”Dva uhapšena britanska vojnika su velika mrlja na obrazu Kraljevske vojske Engleska,” rekao je visoki vojni zvaničnik.

Londonske novine Sun javile su da su dvojica britanskih vojnika uhapšeni jer su prisiljavali jednog afganistanskog dječaka i djevojčicu, oboje u dobi od deset godina, da ih dotiču kroz njihovu odjeću. Optuženi vojnici također su snimili djecu i prikazali su snimke ostalim vojnicima.Tvrdnje o seksualnom zlostavljanju djece uslijedile su sedmicu dana nakon objavljivanja snimka na internetu koji prikazuje trojicu američkih vojnika kako uriniraju nad tijelima ubijenih talibanskih boraca.

Britanski premijer David Cameron je jučer navečer kazao kako je ‘duboko šokiran’ ovim optužbama. Premijera su o svemu obavijestili dužnosnici ministarstva obrane.

Optuženi dvojac du navodno prijavili njihovi suborci nakon što su im pokazali snimku na laptopu. U toj je postrojbi zaplijenjeno nekoliko laptopa i njihov sadržaj pretražuju pripadnici vojne policije.

Ovo je prvi put da su se nad britanske vojnike koji su služili i u Iraku i u Afganistanu nadvila optužba za zlostavljanje djece.

‘Još ništa nije dokazano. Moramo utvrditi da li se radi o seksualno predatorskom ponašanju ili je u pitanju bolesna šala’, kazao je izvor blizak istrazi. ‘No što god da je u pitanju to je krajnje neprimjereno i štetno za reputaciju britanske vojske u Afganistanu.

 

IslamBosna.ba/Agencije

Leave a Reply

*

captcha *