Bivši britanski vojnik Vic Ferguson koji je 1995. godine spasio Hurmiju Mujić iz Sarajeva, danas skuplja donacije da bi joj pomogao da se kvalificira za Paraolimpijske igre u Londonu, prenio je Guardian.

Već 20 godina traje prijateljstvo između Hurmije Mujić (28) i uspješnog poslovnjaka iz Yorkshirea Vica Fergusona (43) koji ju je 1995. godine spasio iz okupiranog Sarajeva. Danas taj filantrop njoj i još nekolicini mladih paraolimpijaca iz BiH pokušava pomoći skupljanjem donacija. Iako im je platio vize za boravak u Velikoj Britaniji, Ferguson se trudi prikupiti još 15.000 funti da bi im omogućio tromjesečni hotelski smještaj i svakodnevne treninge u posebnoj dvorani.

Hurmija Mujić imala je samo 11 godina kada ju je tijekom dječje igre u kralježnicu pogodila krhotina srpske granate. Teško ozlijeđena djevojčica tada je iz rodne Srebrenice poslana u sarajevsku bolnicu. U njoj je ostala sve do opsade grada kada ju je pronašao i spasio glavni narednik NATO-a Ferguson.

Ferguson je tada organizirao da se nekoliko ozlijeđene djece pošalje na rehabilitaciju i liječenje u Veliku Britaniju. Jedna od njih bila je i Hurmija kojoj je operacija na odjelu za ortopediju u Oswestryju omogućila da ostatak života ne provede prikovana za krevet te da započne uspješnu sportsku karijeru.

Djevojčica koja je u srebreničkom genocidu izgubila oca, dvojicu braće i dva ujaka sada je uspješna paraolimpijka koja se u kolicima natječe u tri discipline: bacanju koplja i diska te pucanju. Tijekom 2011. godine osvojila je tri zlatne medalje u Sarajevu te se kvalificirala za Europsko prvenstvo u Nizozemskoj. Unatoč uspjesima, vlada BiH ne može joj osigurati potrebna sredstva za natjecanje pa je Fergusonova pomoć jedina preostala nada da će se pojaviti na Paraolimpijadi u Londonu.

(daljecom)

Leave a Reply

*

captcha *