Da bi se izbjegla vjerska napetost, vijeće je donijelo odluku da je rat dozvoljen.

Šef vijeća, šejh Muhammed Diko, je rekao da Francuske vojne operacije nisu uperene protiv islama. Nadalje, Diko je oštro kritikovao Arape i islamski svijet zbog zanemarivanja Malija.

“Ljudi (islamisti) su došli iz raznih zemalja da kontrolišu našu zemlju. Oni tvrde da primjenjuju šerijat, a zašto onda ne primjenjuju šerijat u svojim zemljama?!,” naveo je.

Kako su pripreme za novu fazu u ovom ratu počele, novinari se žale da im vojska Malija ograničava kretanje. 

Modibo Trawori, predstavnik vojske Malija, je rekao da njegove snage žele da garantuju sigurnost novinara i da nemaju namjeru da kontrolišu protok informacija. 

Francuska vojna intervencija, kao i vojna pomoć iz afričkih zemalja koje su poslale hiljade dodatnih vojnika, je ponovo rasplamsala napore Malija da oslobodi sjeverni dio zemlje koji je trenutno pod kontrolom islamista.

Ministarski konvoji iz zapadnih afričkih zemalja, posjetili su svoje snage razmještene u područjima gdje su se sukobile militante i strane snage. 

Francuska operacija se vodi pod kodnim imenom Serval, koje je dobila ime po divljoj afričkoj mački koja se obitava u Maliju.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *