Smrt djevojčice Salwa Assaliya

Pored ubistva Safaa Abu-Saef, osamnaest druge djece je ubijeno od strane IOS-a u Pojasu Gaze između 1.-2.marta 2008.godine. Četrnaestogodišnja Salwa Assaliya je također ubijena u Jabalia-i 1.marta. Živjela je u gradu Jabalia sa svojom porodicom, a ubijena je dok je bila u svojoj spavaćoj sobi, kada su IOS-e ispalile projektil direktno u njenu kuću iz helikoptera. Salwa-ina devetnaestogodišnja sestra, Samah je također ubijena projektilom.

Salwa-ini i Samah-ini rodidelji, Siham i Zaidan Assaliya, su oboje bili izvan kuće za vrijeme napada, u posjeti rođacima koji su bili ožalošćeni tijekom upada IOS-a. Međutim, njihovih jedanaestero djece je bilo kod kuće sa svojim ujakom, Daoud Mohammed Assaliya, koji je svjedočio za CZLJP. 18

‘Desio se upad u naše područje’ rekao je Saoud Assaliya. ‘ Oko 8 ujutro (1.mart) članovi otpora su prolazili ispred kuće. Izraelci su pucali iz helikoptera, a otpor je odgovorio uzvraćanjem pucnjave. Zatim su Izraelci ispalili projektil iz drugog aviona. To je ozlijedilo tri člana otpora pored kuće’ svjedoči Daoud Assaliya.  Drugi projektil ispaljen iz aviona gotovo odmah poslije toga,  udario je četiri ili pet metara od kuće Assaliya.

Daoud assaliya je naveo da nakon što su IOS ispalile drugi projektil, otpor je odmah napustio područje, i ulice su stoga bile prazne. Oko deset minuta kasnije, izraelski avion je ispalio treći projektil, koji je direktno udario u kuću Assaliya. Projektil je napravio veliku rupu u zidu spavaće sobe koju su dijelile Salwy i Samah Assaliya. Kada je projektil udario, dvije tinejdžerke su sjedile u svojoj spavaćoj sobi. Obe su ubijene na licu mjesta.

‘Ušao sam u spavaću sobu odmah nakon što je projektil udario’, rekao je Daoud Assaliya. ‘ Pronašao sam Samah na podu i nedostajali su joj dijelovi glave. Druga djevojka (Salwa) je također bila na podu, mrtva – izgubila je jednu ruku i jednu nogu.’ Daoud Assaliya je nazvao hitnu pomoć, koja je odmah stigla jer je već bila u području i sakupljala mrtve i ozlijeđene Palestince. Hitna pomoć je prebacila tijela Salwa-e i Samah-e u mrtvačnicu bolnice Kamal Odwan u Beit Lahia.

U svom svjedočenju za CZLJP, Daoud Assaliya je ponovio da kada je ispaljena treća raketa nije bilo nikog na ulici i pripadnici palestinskog otpora su bili nestali.

‘Izraelci su pratili sve’ rekao je. ‘Oni (IOS) su već pogodile borce otpora i ozlijedili ih. Ovo je bilo namjerno ciljanje civilne kuće.’

16 PCLJP telefonski poziv Kamal Odwan bolnici, 14.juli 2008.
17 Izvor: PCLJP podaci
18 PCLJP intevju sa Daoud Mohammed Assaliya, Grad Jabalia. 4.6.2008.godine

Nastavit će se…

Kompletan dokument:

Krv_na_njihovim_rukama.pdf

Leave a Reply

*

captcha *