Pokazali su to rezultati istraživanja javnog mnjenja koje je za “Glas Srpske” uradila agencija “Ipsos Stratedžik marketing”. Istraživanje je obavljeno od 7. do 14. novembra.

Među 48 odsto opredijeljenih građana, njih 19 odsto glasalo bi za SDS, a PDP ima tri procenta podrške opredijeljenih građana.

SP, DNS i DP dobili bi po četiri odsto glasova opredijeljenih građana.

Za SRS RS glasalo bi dva odsto, dok bi po jedan procenat glasova opredijeljenih birača dobili Srpski radikalni savez “Dr Vojislav Šešelj”, Nova socijalistička partija i Narodna demokratska stranka.

Rezultati istraživanja pokazuju da su opredijeljeni birači veoma sigurni da bi glasali za stranku za koju su se već izjasnili. Mišljenje ne bi promijenilo 82 odsto građana, dok u svoju odluku nije sigurno njih 18 odsto.

Da su veoma sigurni da bi na izborima glasali za stranku za koju su se već opredijelili, izjasnilo se 62 odsto građana, a njih 20 odsto navelo je da su prilično sigurni u svoj izbor.

S druge strane, među građanima koji “nisu previše sigurni” u svoj izbor političke partije za koju bi glasali, njih 18 odsto se izjasnilo da su donekle sigurni, a jedan procenat da uopšte nisu sigurni.

Rezultati istraživanja pokazuju da su u opredijeljenom biračkom tijelu muškarci značajno sigurniji od žena da bi glasali za stranku koju su i naveli kao svoj izbor.

U svoj izbor sigurno je 88 odsto muškaraca i 77 odsto žena, dok je nesigurnost iskazalo 12 odsto muškaraca i 23 odsto žena.

Za SNSD bi glasalo 27 odsto ukupne populacije, a druga je SDS kojoj bi podršku dalo devet procenata građana.

Rezultati istraživanja pokazuju da veliki procenat građana RS ne zna za koga bi glasao i da značajan broj njih ne bi izašao na izbore.

Neodlučnost u pogledu izbora stranke kojoj bi dali povjerenje iskazalo je 26 odsto građana, dok 20 odsto njih ne bi glasalo. Odgovor na pitanje za koga će glasati odbilo je da da šest odsto građana.

U ukupnoj populaciji PDP bi dobila podršku tri odsto građana, dok bi za Socijalističku partiju (SP), Demokratski narodni savez (DNS), Demokratsku partiju (DP) i Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP) glasalo po dva odsto građana.

Srpsku radikalnu stranku RS (SRS) i Stranku demokratske akcije (SDA) podržalo bi po jedan odsto glasača.

Istraživački konsultant agencije “Ipsos Stratedžik marketing” Sonja Stančić pojašnjava da je kod rejtinga političkih partija potreban oprez u donošenju zaključaka jer je visok procenat neopredijeljenih birača, koji su se izjasnili da ne bi glasali i onih koji nisu odgovorili na to pitanje.

– To je i razumljivo jer, sa jedne strane, građani u ovom trenutku ne razmišljaju o izborima koji su za njih relativno daleko, dok su, sa druge strane, mnogo više zaokupljeni svojim egzistencijalnim pitanjima, nezaposlenošću, lošim standardom i drugim problemima – istakla je Stančićeva.

Komentarišući stavove opredijeljenih birača, ona je kazala da se prije može govoriti o pravcu u kojem razmišljaju građani nego o tome da bi rezultat zaista tako izgledao, jer su izbori relativno daleko.

– Činjenica je da nešto više od polovine glasova opredijeljenih birača ide za SNSD, ali je značajno i da SDS dobija nešto manje od petine glasova iz te kategorije – rekla je Stančićeva.

Ona smatra da političke parije ne bi trebalo da izgube iz vida neodlučne glasače, jer oni predstavljaju značajan glasački potencijal.

– Oni će vjerovatno izaći na iduće izbore, a njihovi glasovi mogu da budu posebno značajni za manje političke partije – smatra Stančićeva.

Tri stranke koje su prilikom istraživanja ponuđene građanima kao opcije za koje bi eventualno glasali nisu dostigle ni jedan odsto podrške.

U pitanju su Nova socijalistička partija, Narodna demokratska stranka i Srpski radikalni savez “Dr Vojislav Šešelj”.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

(nezavisnecom)

Leave a Reply

*

captcha *