Podijeljena je u 4 poglavlja, te se sastoji od 40 tekstova kroz koje autor analizira kur’anske ajete, hadise, poeziju… pa čak i filmska ostvarenja. Pažljivi čitaoc će primjetiti da se autor potrudio i uspio da napiše knjigu koja baveći se suštinom stvari uspješno utječe na buđenje ambicija, te je u velikoj mjeri informativnog i stimulativnog karaktera. Edin  kroz knjigu između ostalog ohrabruje originalnost, objektivnost i samokritiku, hrabrost i javno istupanje, a upozorava na oholost, poltronstvo, samoobmanu, isključivost, samodovoljnost i hedonizam. Zanimljivim jezičkim konstrukcijama autor obogaćuje, srce, um i rječnik pažljivog čitaoca, promoviše prave životne vrijednosti, ukazuje na važnost izbjegavanja osrednjosti kao i na bitnost blagovremenog reperiranja propusta. Knjiga poziva na duboko promišljanje konstantno ukazujući da se do spoznaje prije svega stiže naporom vlastite misli.

Ono na šta je važno ukazati je i to da uprkos tome što naslov knjige upućuje na pomisao da se knjiga prvenstveno bavi vjerskom tematikom, pravilnije bi bilo reći da je ona samo osvrt na vjeru i fenomene koji se vežu za nju, te je njeno štivo vrlo pitko za ljude različitih svjetonazora. U knjizi se osjeti značajna doza autorove ljutnje zbog trenutačnog nezavidnog stanja koje vlada u umovima i institucijama koje predstavljaju muslimane, te ukazuje da je takvo stanje vrlo često posljedica pogrešnog odgojnog koncepta koji je danas prisutan kod većine muslimanskih naroda, pa tako i kod nas Bošnjaka.

Na kraju bih skrenuo pažnju svakom čitaocu koji ima za cilj da se što bolje okoristi od ove knjige, da posebnu pažnju posveti čitanju fusnota, u kojima se autor nije ograničio samo na bilježenje referenci, već one obiluju znatnim brojem korisnih informacija i pojašnjenja. Mišljenja sam da nas Edinova knjiga može učiniti boljim ljudima – ljudima s jakim umovima i toplim srcima koje ćemo znati koristiti na putu izgradnje dobrog i pravednog društva.

Piše: Muhamed Ćeman
Obrada: IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *