IslamBosna.ba- Somalijska vlada je objavila u subotu da obustavlja rad škole povezane sa grupom koja stoji iza pokušaja državnog udara u Turskoj, dajući osoblju škole sedmicu dana da napuste zemlju.
U saopćenju somalijska vlada navodi da je rad Nil akademije, povezane sa terorističkom grupom FETO/PYD, obustavljen na zahtjev turske vlade.
Somalijska vlada također tvrdi da će novi upravni odbor škole biti imenovan u saradnji sa Turskom kako bi se obrazovne aktivnosti škole nastavile.

Somalija se pridružila zemljama širom svijeta koje osuđuju pokušaj državnog udara i izražavaju solidarnost sa turskom vladom i turskim narodom u njihovom demokratskom otporu.

Dvije zemlje imaju bliske veze. Predsjednik Hassan Mahmud je bio jedan od prvih svjetskih vođa koji se suprotstavio pokušaju državnog udara u Turskoj dok je bio u toku.
“Neprihvatljivo je da se preokrene demokratsku put koji je turski narod uživao u novije vrijeme svoje historije. Ovo je nesreća i nama je jako drago da čujemo da su zle sile koje su pokušale da uvuku Tursku u nasilje poražene”, kazao je on.
U subotu na stotine demonstranata je izašlo na ulice Mogadiša u demonstracijama koje je organizovala vlada protiv pokušaja državnog udara u Turskoj.
Odgovarajući na kritike na društvenim mrežama od pojedinih Somalijaca koji navode da je vlada Somalije trebala gledati svoja posla, ministar vanjskih poslova Abduselam Hadliye Omer je kazao: “Oni žele da sačekamo i vidimo ko će pobijediti, pa da onda govorimo”, odgovorio je on na pitanje da li je vlada prebrzo zauzela stranu.
“Naš stav je jasan. Kada je Erdoan dolazio u Mogadiš on nije ni od koga tražio dozvolu, mi mu dugujemo”, kazao je on.
Omer je kazao da su turski narod i njihova vlada pružili Somaliji od 2011. pomoć od blizu milijardu dolara.
“Za nas je veoma važno da stanemo uz Tursku, to je velika zemlja i oni su naši prijatelji”, zaključio je ministar.

IslamBosna.ba