IslamBosna.ba– Španija razmišlja o zabrani burke kao dio Zakona o građanskoj sigurnosti, kazao je na konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova Jorge Fernandez Diaz.

Prema španskom listu 20 minutos, Diaz je kazao da je ‘pogodan trenutak’ da se dobije ‘potreban koncenzus’ za uvođenje zabrane uslijed sigurnosnih reformi.

Nacrt zakona koji tek treba da bude usvojen u parlamentu ove zemlje uključivat će i odredbe po kojima se zabranjuje osobama da skrivaju svoja lica tokom demonstracija, dodao je on.

Ostale evropske zemlje, poput Francuske i Belgije su već zabranile nošenje burki.

Diaz je dodao da bi njegovo ministarstvo moglo donijeti zakon protiv nošenja burke i drugih odjevnih predmeta koji prekrivaju cijelo lice na temelju otežane identifikacije osoba.

“Ne želim kazati da je zabrana potrebna, ali ovo bi mogao biti dobar trenutak da se razmotri takva zabrana”, kazao je ministar.

Lokalna vlada Katalonije, koja  ove godine planira održati referendum o nezavisnosti, već je napravila korake ka zabrani burke i nikaba u regiji. Gradske vlasti Barselone još su 2010. godine usvojile zabranu nošenja burke i nikaba u javnim ustanovama kao što su biblioteke i pijace, dok je u dva manja katalonska grada Leridi i El Vendrelu zabranjeno njihovo nošenja na svim javnim mjestima.

Vođa španske Islamske federacije, Riay Tatary je kazao da je zabrana ‘nepotrebna’, prenosi španski The Local.

IslamBosna.ba