IslamBosna.ba– Kada je 2015. godine na vlast došao  prijestolonasljednik Muhammed bin Selman (MbS) obećao je da će modernizovati saudijsku kraljevinu svojom ‘Vizijom 2030’. Otvorio je kina i dozvolio ženama da voze i prisustvuju sportskim događajima. Vidjevši to, nekoliko zapadnih medijskih ličnosti je postalo njegovim navijačima, vjerujući da je on dugo očekivani liberalni reformatori koji će reformisati zemlju nabolje.

Nisu računali da će on zatvoriti svaku aktivisticu za ženska prava koje se mogao dočepati.

Možda je on uveo neke promjene, ali je također ušutkao mnogo onih koji su godinama zagovarali prava žena. Zapravo, MbS nije modernizovao zemlju, već je transformisao saudijski režim u centraliziraniji i autokratskiji, apsolutniju monarhiju nego što je to bila ikada ranije, marginizirajući i hapseći svakoga ko je pokušao da kaže nešto o njihovom društvu. On je možda dozvolio ženama da voze, ali je također odbacio njihove pozive na okončanje sistema skrbništva muškaraca, održavanje slobodnih izbora, oslobađanje zatvorenika savjesti i omogućavanje djelovanja civilnom društvu.

Čim je MbS došao na vlast, uhapsio je na stotine političkih, društvenih aktivista kao i zagovornika ljudskih prava, učenjaka, pa čak i pjesnika i pjevača. Selman el-Auda, popularni i umjereni učenjak je uhapšen jer šutio umjesto da javno zagovara prosaudijski stav protiv Katara. Safer el-Havali, tradicionalni selefista, je uhapšen zbog objavljivanja knjige u kojoj je kritikovao MbS-ovu posjetu SAD-u ove godine i pozivanja na širu javnu zastupljenost.

Ali, najgore što je uradio je pritvaranje velikog broja saudijskih aktivistica.

MbS je uhapsio iste aktivistice koje su zagovarale okončanje zabrane voženja automobila ženama, za šta insistira da ima lično samo on zasluge. Aziza el-Jusuf, penzionisana profesorica i vodeća aktivistica za prava žena da voze, je uhapšena u maju, zlostavljana i ispitivana. Ludžejn el-Hadlul, koja je 2014. godine pokušala autom ući u Saudijsku Arabiju preko granice iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, je također uhapšena u maju zajedno s još nekolicinom. Njima tek predstoji suđenje, a dovođenje zatvorenika pred sud je još jedna ‘reforma’ kojoj se MbS do sada opire.

Najnovije u njegovom slamanju žena jeste pritvaranje braniteljica ljudskih prava Nassime es-Sadeh, Amal el-Harbi i Samar Badavi. Nassima es-Sadeh je instruktorica ljudskih prava koja je vodila kampanju za pravo žena da glasaju i da se kandiduju na općinskim izborima. Amal el-Harbi je žena Fevzana el-Harbija, jednog od osnivača ikonskog Saudijskog udruženja za građanska i politička prava. Samar el-Badavi je 2012. godine dobila “Međunarodnu nagradu za hrabrost žena”, nagradu Ministarstva vanjskih poslova SAD-a za angažman u borbi za prava žena i podizanje svijesti o kršenjima prava žena u njezinoj zemlji, kasnije joj je zabranjeno putovanje u inostranstvo i sada je ponovo uhapšena- po treći put u posljednjih nekoliko godina.

Hapšenje Samer Badavi od 30. jula dovelo je do toga da kanadsko Ministarstvo vanjskih poslova da izrazi zabrinutost zbog onoga što se dešava i pozvalo je na njezino puštanje na slobodu. Odgovor saudijskih vlasti je bio neočekivan- izbacili su kanadskog ambasadora iz Rijada, zamrznuli su sve nove trgovinske odnose i ulaganja s Kanadom i objavile da povlače 16 hiljada saudijskih studenata iz Kanade usred njihovih studija. Zašto su tako pretjerano reagovali?

Već decenijama, Saudijska Arabija je jedan od najvećih kupaca oružja, održavajući protok desetina milijardi dolara zapadnim zemljama uključujući Veliku Britaniju, Sjedinjene Države, Kanadu i Njemačku. Oni su očekivali da će ovaj novac kupiti šutnju: mi ćemo platiti za oružje koje nam nije potrebno, a u zauzvrat vi ćete šutjeti zbog naših kršenja ljudskih prava. Bez obzira da li se radi o bombardovanju Jemena ili hapšenju zagovaratelja ženskih prava, MbS računa na Trumpovu podršku, šutnju Zapada i da svjetske vlade zažmire.

A kada to ne uspije, on pokušava da zlostavlja te zemlje kako bi se pokorile. To isto je 2015. godine uradio Švedskoj, a ranije ove godine i Njemačkoj, a sada je red da Kanada osjeti njegov gnjev, samo zbog izražavanja legitimne zabrinutosti.

Nažalost, jedino mjesto gdje je raznolikost saudijskog društva pravedno zastupljena je u njezinim zatvorima. Bilo koji ozbiljni program reforme mora uključivati uspostavljanje izabranog savjetodavnog tijela, oslobađanje svih političkih aktivista i zatvorenika savjesti, dozvoljavanje osnivanja građanskih grupa i odvajanje ovlasti te zaštitu slobode okupljanja, kretanja i izražavanja.

S druge strane, zapadne zemlje moraju okončati svoj selektivni bijes i prestati da podržavaju saudijsku diktaturu. Saudijski narod i njihove slobode su dragocjenije od nafte ili trgovine oružjem.

 

Napisala: Sahar el-Faifi

Izvor: The Independent

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba