Upravo će u Donjecku 19. jula jedan od domaćina Eura 2012, Ukrajina, u 3. kolu grupne faze igrati protiv Engleza.

Novinar “The Sun-a” napravio je reportažu sa jednog od treninga huligana pod budnim okom desničarske ukrajinske paravojne milicije “Patriote”. prenosi Dnevni avaz.

Borba golim rukama, noževima, pištoljima, sve je to dio treninga mladih ukrajinskih huligana za doček Engleza.

Osim za nerede tokom Eura 2012, ukrajinski nacionalisti pripremaju huligane i na vrijeđanje tamnoputih reprezentativaca Engleske, poput Rija Ferdinanda i Ashleya Colea.

Sve tri utakmice grupne faze Engleska će igrati u Ukrajini.

Vođe paravojne milicije huligane vide kao „instrument“ koji će poslati njihove poruke rasne mržnje u svijet za vrijeme Eura 2012.

“Patriote” u Ukrajini broje 3.500 članova, a ilegalne su vojne kampove za obuku huligana pokrenuli kako bi ih naučili borbenim vještinama i kako bi ih „uputili“ u svoju ideologiju.

Jedino što traže od huligana, koje besplatno obučavaju, jeste da pjevaju rasističke slogane sa tribina i učestvuju u anti -imigracijskim protestima na ulicama.

– Imamo mrežu nogometnih huligana u svakom gradu. Možemo započeti rat samo jednim pozivom. U Ukrajini je huliganstvo pomiješano sa političkim patriotizmom i nacionalizmom – kaže šef “Patriota” Dmytro Semchuk.

– Mi ne želimo vidjeti tamnopute nogometaše u evropskim ekipama. Želimo to promijeniti. Naš cilj je jednog dana vratiti zemlju bijelom ukrajinskom narodu.

Nazar Maksymiv (20), bio je među onima koji su došli na obuku.

Maksymiv je rekao da će biti u Donjecku 19. juna kada Ukrajina dočeka Englesku.

– Policija će nas pokušati zaustaviti, ali ne mislim će uspjeti u tome. Fudbalski savez se vara ako misle da neće biti nasilja ili da Ukrajinci neće zviždati crnim igračima. Nikome se nećemo ispričavati za to. Jednostavno, ne želimo tamnopute igrače na Euru 2012.

Iako nema kartu, Maksymiv je uvjeren da će ući na stadion, na utakmicu protiv Engleza, jer je sigurnost na ukrajinskim stadionima veoma loša.

Izvor: Depo.ba

(kipba)

Leave a Reply

*

captcha *