U prilogu koji traje više od tri i po minuta RTRS je dao prostor Jugoslavu Petrušiću, čovjeku koji se javno predstavlja kao dvostruki srpsko-francuski špijun (!?), da brutalno vrijeđa 71 žrtvu zločina Vojske RS. ‘Dokazujući’ da general te vojske Novak Đukić ‘nije kriv’ za zločin za koji je PRAVOSNAŽNO osuđen, umnobolni Petrušić je ponudio, a RTSR objavio, priču o tome kako granata nije uopće pala na Kapiju, te da je eksploziv podmetnut.

Na priče da su ‘muslimani ubijali sami sebe da bi optužili Srbe’, koju plasiraju perjanice zločinačke propagande – a ovaj TV prilog je upravo to – već smo navikli. No, Petrušić, teoritičar zavjera i omiljeni gost srbijanskih palanačkih telezivija, otišao je korak dalje u toj ludosti.

On ne samo da pokušava pobiti pravosnažnu sudsku presudu, već na neljudski način prikazuje raskomadana tijela žrtava i umnobolno ‘analizira’ zašto geler nije ‘prošao kroz dječije tijelo’.  Zar je zaista zločinački um spreman dotle ići?

Sve to je RTRS objavio (svjesno naravno) dajući prostor liku krajnje sumnjive biografije da prezentira svoja ‘balistička vještačenja’, vješto manipulirajući fotografijama s mjesta zločina.

RTRS pušta Petrušića da priča gluposti o stvarima o kojima ništa ne zna, a istovremeno prešućuje da su tokom suđenja zločincu Đukiću balistička vještačenja radili stručni ljudi, sudski vještaci, koji se time bave cijeloga života. Ali, kada je propaganda u pitanju, za RTRS je Petrušić ‘veći stručnjak’ od svih balističara, sudskih vještaka i svih sudija u dva sudska vijeća koja su donijela osuđujuću presudu protiv Đukića.

Podsjetimo, Novak Đukić je pravosnažnom presudom osuđen na 25 godina zatvora za zločin u kojem je ubijena 71 osoba, a više od 150 ih ranjeno. Njegov zahtjev da mu suđenje bude obnovljeno zbog navodno ‘novih dokaza’ (upravo ovih koje nudi RTRS),  Sud je odbio navodeći da je u potpunosti neosnovan.

Nekoliko Tuzlaka, kao i pojedini članovi porodica žrtava, nakon što su pogledali RTRS-ov prilog, podnijelo je prijavu protiv ove televizije Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK).

Redakcija Bportala bila je u dilemi da li da uopće objavljuje video-prilog RTRS-a. Nakon konsultacija sa nekoliko članova porodica žrtava odlučili smo se da to uradimo, isključivo kao dokaz o tome koliko može zastraniti bolesni ljudski um. Prilog je osim na RTRS-u, objavljen u na YouTubeu.

(Bportal.ba)

Leave a Reply

*

captcha *