Prvi korak, prema prvoj filmskoj klapi, za “svesrpski filmski projekt” napravio je ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović najavljujući nedavno u Bosanskoj Dubici da će RS i Srbija “za realizaciju ovog iznimnog projekta angažirati i izvanredna redateljska imena”, prenosi Večernji list.

Izražavajući nadu da će film o Jasenovcu biti zajednički projekt RS-a i Srbije, resorni ministar Anton Kasipović je s direktorom Društva za proizvodnju filmova Balkan film i glumcem Tihomirom Stanićem za potrebe projekta dogovorio izmještanje ove producentske kuće iz Banje Luke i Bosansku Dubicu. Uz ogradu kako do početka snimanja filma treba obaviti dosta posla, u jučerašnjoj telefonskoj izjavi za Večernjak direktor Balkan filma Tihomir Stanić, kojeg smo zatekli na službenom putu u Turskoj, priznaje da su pripreme za veliki projekt, o čijoj tematici u proteklih šezdeset godina nije snimljen igrani film – u toku.

Film o Jasenovcu bit će najvećim dijelom sniman na prostoru općine Bosanska Dubica gdje jedan dio općine pripada prostoru bivšeg logora Jasenovac. Naše izmještanje iz Banje Luke u Dubicu tek je početak, a 2011. godine trebala bi pasti prva klapa. Tek smo u razgovorima, dogovaramo koprodukciju s jednom producentskom kućom iz Hrvatske, bio je poprilično tajanstven Stanić, odbivši otkriti s kojom to produkcijskom kućom iz Hrvatske dogovaraju snimanja filma o stradanju Srba u Jasenovcu.

Kako bi se ostvarile tvrdnje premijera RS-a Milorad Dodika da “ovim filmskim projektom na razumljiv, uvjerljiv i umjetnički snažan način treba rasvijetliti jedan dio srpske povijesti i srpskog stradanja”, u cijeli projekt srpski lobisti u SAD-u pokušavaju uvući hollywoodskog filmskog gurua, u posljednje vrijeme sklonog ekranizaciji tema Drugog svjetskog rata – Stevena Spielberga.

Financijska konstrukcija, koja bi se za dovršetak spomenutog filmskog uratka pisala sedmeroznamenkastim brojkama, trebala bi biti dogovorena na razini vlada RS-a i Srbije, uključujući naravno i pomoć nekolicine jakih sponzora. Najavljujući utemeljenje zajedničkog odbora, ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović izrazio je uvjerenje kako će film biti zajednički projekt RS-a i Srbije jer, kako je kazao, jedino tako ovaj projekt ima svoj puni smisao.

Uvjeren sam da će to biti koprodukcija u smislu odnosa političke Banje Luke i političkog Beograda, ali i umjetnika dviju država iz svijeta filma, poručio je ministar Kasipović obećavajući kako će Vlada RS-a ove godine za uređenje jasenovačkog spomen-područja Donja Gradina izdvojiti pet miliona maraka

Izvor: Svevijesti.ba

Leave a Reply

*

captcha *