Obaveza zabrane fizičkog kažnjavanja djeteta, pre svega, proizlazi iz obaveze Srbije preuzete ratifikovanjem Konvencije UN o pravima djeteta, koja izričito predviđa da je svaka država potpisnica dužna da preduzme sve mjere da zaštiti dijete od svih oblika fizičkog nasilja, ukazala je član radne grupe za izradu novog Građanskog zakonika (GZ) Olga Cvejić Jančić.

 Zabrana kazni koje vrijeđaju ljudsko dostojanstvo djeteta

“Naš sadašnji Porodični zakon već predviđa da roditelji ne smeju podvrgavati dijete ponižavajućim postupcima i kaznama koje vrijeđaju ljudsko dostojanstvo djeteta, kao i da su dužni da ga štite od takvih postupaka drugih lica”, podsjetila je ona.

 S obzirom na to da je u našem društvu stepen tolerancije nasilja vrlo visok, pisci Prednacta zakonika smatrali su da treba izričito predvijdeti zabranu fizičkog kažnjavanja djece, “jer bi nekome moglo da se učini da batine nisu ponižavajuće za dijete i da se time ne vređa njegovo ljudsko dostojanstvo”.

Komisija je tom odredbom želela da promoviše nove standarde ponašanja u porodici i uzajamnih odnosa članova porodice, zatim standarde međusobnog poštovanja gdje će svako nasilje biti potpuno eliminisano i gdje će dijete u porodici biti vaspitavano tako da nasilje ne treba ni tolerisati niti činiti, ukazala je Cvejić Jančić.

“Dijete treba da bude shvaćeno i voljeno od svojih roditelja, vaspitavano i usmjeravano bez nasilja, uvreda i omalovažavanja. Želimo da djeca u svojim porodicama ubuduće ne nalaze uzor vršenja ili odobravanja nasilja”, istakla je ona.

(vestionlinecom)

Leave a Reply

*

captcha *