Roditelji bošnjačke djece koja pohađaju O.Š. „Petar Petrović Njegoš“ u Srebrenica, potpisali su peticiju sa zahtjevima da se u ovu školu uvede nacionalna grupa predmeta, da 50% članova školskog odbora bude iz reda Bošnjaka, da se promjeni naziv škole, da direktor ili pomoćnik direktora škole bude iz reda Bošnjaka.

Traži se i da broj uposlenih Srba i Bošnjaka bude ravnomjeran, kao i sva druga prava regulisana  Zakonom.

-Ukoliko ne dođe do realizacije gore navedenog, roditelji neće slati djecu na nastavu u drugom polugodištu-zaključuje se u peticiji.

O.Š. Petar Petrović Njegoš u Srebrenici pohađa 406 učenika, od čega je 205 učenika srpske nacionalnosti i 201 učenik bošnjačke nacionalnosti.

-Djeca bošnjačke nacionalnosti koja pohađaju nastavu u centralnoj školi Srebrenica nemaju mogućnost učiti nacionalnu grupu predmeta. Djeca koja pohađaju područne škole nakon pet godina učenja po programu Tuzlanskog kantona polaskom u šesti razred u Srebrenici uče po planu i programu RS-a čime im se ukida osnovno ljudsko pravo i šteti njihovom obrazovanju-navodi se u obrazloženju peticije.

Broj uposlenih iz reda bošnjačkog naroda u školi je 39 odsto, dok je u školskom odboru od ukupno sedam članova pet Srba i samo dva Bošnjaka. Direktor i pomoćnik direktora, predsjednik školskog odbora, te ostalo stručno i tehničko osoblje u školi je iz reda srpskog naroda, naveli su roditelji.

(bportal.ba)

 

Leave a Reply

*

captcha *