IslamBosna.ba– Glasnogovornik IDIŠ-a, Muhammed Adnani je jučer objavio saopćenje na kojem mu se muslimani širom svijeta moraju zahvaliti jer je stvari učinio kristalno jasnim. Prije nego što počnemo, moramo razjasniti da je Adnani glasnogovornik vođe IDIŠ-a, Ebu Bekra Bagdadija i ne može se samim tim smatrati ‘samo još jednim’ članom IDIŠ-a. Iz ovoga je logično pretpostaviti da su izjave Adnanija u stvari Bagdadijeve. Imajući to na umu ovdje su tri kratke tačke koje je Adnani pojasnio u svom saopćenju i samim tim su ‘dar’ muslimanima širom svijeta.

Krv muslimana širom svijeta ništa ne predstavlja IDIŠ-u

U izjavi Adnani je spomenuo sljedeće:

Ako možete ubijte nevjernika Amerikanca ili Evropljanina- naročito pakosnog i prljavog Francuza- ili Australijanca, ili Kanađanina, ili bilo kojeg drugog nevjernika od nevjernika koji su poveli rat, uključujući i građane zemalja koje su ušle u koaliciju protiv Islamske države, onda se pouzdajte na Allaha, ubijte ga na bilo koji način… Ne tražite ničiji savjet niti tražite nečiju fetvu. Ubijte nevjernika bez obzira da li je civil ili vojnik, jer svi oni imaju isti zakon.

Šta smo naučili iz ovoga? Ovaj članak nije teološka rasprava o dopuštenosti ili nedopuštenosti ovakvog naređenja. Ne vjerujem da je njegova izjava ušla u dimenziju islamske stvarnosti da bi zaslužila takav odgovor. Tako da ću se ograničiti na analizu nečeg drugog u ovom trenutku. Recimo da pojedini muslimani u nemuslimanskim zemljama počnu sa izvršenjem Bagdadijevog ‘naređenja’, iznenadnim i nasumičnim napadima na pojedince, ‘pljunite u lice običnih građana’ kako što je Adnani naložio muslimanima, ili druge slične akcije? Koji bi bio odgovor na to?

Da li je razumno pretpostaviti da bi nemuslimani SAD-a, Kanade i Francuske jednostavno pobjegli, bili ravnodušni i da ih se ne bi ticalo? Da li je razumno da bi jednostavno stajali i gledali dok Adnani tvrdi da muslimani na Zapadu trebaju, čak i civilima: „Razbiti glavu kamenom, ili zaklati ih nožem, ili pregaziti ih autom, ili bacati ih sa visokih mjesta ili udaviti ih ili otrovati“.  To je potpuno nerazumno i nevjerovatno da nemuslimanima ne bi smetalo da vide kako se prema njihovim zemljacima ponaša na ovaj način i da ih ne bi zabrinjavalo. Mnogo je razumnije i vjerovatnije da bi se pokrenula masovna agresija nad muslimanima.

Muslimani u velikom broju zapadnih zemalja ne predstavljaju ni 5 posto stanovništva. Muslimani bi postali lakom metom za bilo koga i sve, i postali bi praktično nemoćni da se brane. Da li  Bagdadijeva ‘vladavina’ se proteže na zemlje u kojima on može zaštiti muslimane od gotovo sigurnih reprekusija?  I zašto Adnani kaže: „Ne pitajte za ničiji savjet niti tražite nečiju fetvu, pri kraju objavljivanja naređenja od svog vođe? Zar muslimani ne trebaju uvijek tražiti savjet od ljudi od znanja? Zašto se on osjeća ugroženo ukoliko muslimani traže savjet iz Kur’ana i sunneta? Čudno!

Mogući motivi IDIŠ-ovo vodstva

Zbog čega bi Adnani, ili zaista Bagdadi, izdao naredbu koja bi jasno naškodila muslimanskim interesima bez uočljive koristi za sve muslimane? Mogu samo doći do dva razloga zbog čega vodstvo IDIŠ-a se zalaže za ovakav scenario:

a)      I Badgadi i Adnani se veoma nemarno odnose na vrlo vjerovatni scenario da će musliimanska krv teći ulicama nemuslimanskih zemalja. Možda su toliko nepovezani da misle da će se 1,5 posto američkog stanovništva, koliko sačinjavaju muslimani, moći zaštiti od 98, 5 posto ostalih kada bi sproveli njegove naredbe. Ima li ‘halifa’ imalo obzira prema sigurnosti muslimana širom svijeta?

Ili

b)      Možda Adnani i Bagdadi imaju antiislamski plan. Pojedini možda neće misliti da je to izvodljivo. ‘Oni su samo zalutaili’, reći će pojedinci.  Međutim, pogledajmo pojedina od njihovih dostignuća u proteklih godinu dana i nešto:

  • Bili su jako uspješni u uperivanju oružja na muslimane i zaustavili su napredovanje mudžahdida protiv Assadovog režima. Assad je bio na ivici svrgavanja početkom 2013., kada je Bagdadi objavio osnivanje IDIŠ-a u Siriji i od tada revolucija ide silaznom putanjom.
  • Bili su uspješni u izbjegavanju bilo kojeg i svih pokušaja pomirenja sa ostalim islamskim frakcijama sukladno šerijatu. To se dogodilo uprkos pozivima brojnih učenjaka širom svijeta da to učine.
  • Bili su uspješni u ujedinjavanju cijele planete u pozivanju na međunarodnu intervenciju u sirijskom i iračkom sukobu- i to na strani tirana! Barack Obama ne bi to mogao postići da nije bilo dokaza o rasprostranjenom-pograničnom melodramatičnom- zlu kojeg je IDIŠ stvorio. Čak i najbolje američke spin mašine nisu mogle izmisliti dovoljno video snimaka da bi ujedinile ove zemlje koje su međusobno gložile.
  • Bili su uspješni u prikazivanju najružnije, najkrvavije, iskrivljenije slike islama koje nijedna grupacija vjerovatno u historiji religije nije uspjela. Čak ni George Bush i Tony Blair nisu postigli ovoliki stepen uspjeha u demoniziranju džihada i mudžahida.

Iako nisam u poziciji da kažem da li su ili nisu IDIŠ- ovci agenti zavjere jedne vlade ili druge, sigurno sam u poziciji da kažem da će se  IDIŠ-ovi napori u godinama koje dolaze svakako pojaviti u priručnicima za obuku CIA-e i MI6 ‘Kako potkopati pravednu islamsku borbu“.

IDIŠ se istinski zalaže. Ali za šta?

Od utorka u 00:30, 23. septembra 2014. počeli su zračni napadi SAD na Siriju. Glasnogovornik admiral John Kirby kaže da se u napadima koriste lovci i borbeni avioni kao i rakete Tomahawk. Pored toga, druge anti-režimske snage koje ne pripadaju IDIŠ-u su izvjestile da su se oko 03:20 njihovi položaji našli pod napadom u Idlibu i to projektilima koji ranije nisu viđeni na sirijskoj teritoriji. Imajte na umu da je ista ova SAD napravila potpuni nered u svakoj zemlji gdje je kročila (ili je bombardovala). Svijet je potpuno umoran od njihove agresije, laži i obmana da ne postoji razlog da bi ih ijedna druga država podržala u bilo kojoj drugoj koaliciji. Međutim jak vjetar u leđa je pružio IDIŠ-a da se još jedna takva ‘koalicija voljnih’ vrati u muslimanske zemlje. Da li je Bagdadi iskren prema muslimanima a ipak velika neznalica i nesposoban kao vođa ili nešto drugo? Moguće da je toliko grozan kao vođa da jednostavno ne vidi da je sredstvo u rukama onih koji mogu naškoditi muslimanskim zemljama.

Neću se upuštati u teoriju zavjere, ali posljedice koje stvaranje IDIŠ-a u Siriji od prije 18 mjeseci ima na muslimanske interese su vidljive bilo kome ko ima imalo pameti. Znam da će me pojedini kriviti što ‘pomažem’ nemuslimane protiv muslimana govorom protiv IDIŠ-a. Novinarstvo predočava ljudima stvarnost tako da mogu napraviti inteligentne i informisane odluke. Nakon svega što je rečeno još uvijek postoje oni koji će podržavati Bagdadija bez obzra na sve. Sjećam se šta mi je jednom rekao prijatelj: „Bilale, ne možeš probuditi onoga koji se pretvara da spava“.

Napisao: Bilal Abdulkerim

IslamBosna.ba