IslamBosna.ba-Posljednjih nekoliko dana pažnju muslimana, ali i cjelokupne svjetske javnosti posebno zaokupljaju dešavanja u Iraku, a naročito tzv. Proglašenje hilafeta od strane jedne grupe boraca okupljene oko sada već bivše Islamske države Iraka i Šama. Šta je pozadina i suština ovakvog postupka još definitivno nije jasno, ali će vrijeme pokazati ko i zašto stoji iza ovoga. Ono što je očigledno jeste da tzv. Halifa el-Bagdadi je anonimna ličnost, štaviše, i njegovo postojanje kao takvog je upitno jer ne postoji niti jedna njegova slika niti se ikada obratio muslimanima niti preko televizije niti u audio-snimcima. Taj postupak potakao je istinsku ulemu ovog ummeta da iznese svoj stav u povodu toga, tako da su se u prethodnim danima oglasili brojni islamski alimi i daije.

“Početak vaše vjere bio je poslanstvo i milost, potom će biti hilafet i milost, a iza toga monarhija i despotizam” ( ‘halifini’ vojnici i zarobljenici)

Među prvima se oglasila Unija iračke uleme, najbrojnija skupina sunijske uleme u Iraku koja je u svome saopštenju istakla da proglašenje tzv. islamske države ili islamskog emirata na bilo kom dijelu Iraka nije od interesa za Irak u sadašnjim okolnostima. Oni svoj stav i fetvu koju su izdali temelje na osnovnom pravilu intencije šerijata koje insistira na pribavljanju koristi i otklanjanju štete. Muslimanima nije potreban hilafet koji će biti samo ime bez suštine. Vijeće je u svojoj fetvi naglasilo „da ovaj proglas o hilafetu nema nikakvog obavezujućeg karaktera ni za koga.

Ovim povodom oglasio se i zamjenik predsjednika Svjetske unije islamske uleme dr. Er-Rejsuni kazavši: „Proglašenje onoga što su nazvali „islamski hilafet“ u Iraku nije ništa više do obmana i pusti snovi, bez obzira gledalo se s aspekta realnog stanja ili šerijatske strane.“

On je kazao da ovo proglašenje tzv. hilafeta nije ništa drugo do obična bajka, gdje je grupa nepoznatih dala takozvanu prisegu nepoznatom halifi negdje u pustinji ili u nekoj pećini i kao takvo ne obavezuje nikoga.

Poznati saudijski učenjak Nasir el-Umer je postavio pitanje: „Prvo i najvažnije pitanje koje se samo po sebi nameće: Gdje je halifa kojeg je su izabrali vaši ”ehlu-l-halli ve-l-‘akdi” (meritorne i kompetentne osobe)? Pokažite nam ga, ako uopće postoji. Kako je moguće i pomisliti, a kamoli zahtijevati od kompletnog muslimanskog ummeta da dá prisegu anonimnoj osobi? I ako bi to stvarno neko htio, gdje će to učiniti? Da li se prisega, kao jedno od najosjetljivijih pitanja u islamskom ustavnom pravu, može dati osobi koja se niti jednom nije pojavila u javnosti. Ako zakonski staratelj nema pravo dati saglasnost za brak njegove štićenice (kćeri ili sestre) sa anonimnom osobom, kako onda neko može zahtijevati od islamskog ummeta da upravljanje njegovom sudbinom prepusti čovjeku kojeg nikada nisu ni vidjeli ni čuli?”

Šejh Selman el-Avde je, oglasivši se na svom Facebook profilu kazao: “Islamski hilafet je nešto što treba objediniti cjelokupan islamski ummet sa svim njegovim različitostima. To nije jedna frakcija, niti jedan kanton koji samo produbljuje razjedinjenost i podstiče ismijavanje.”

I ekstremni selefijski učenjak Ebu Muhammed el-Makdisi koji je dugo vremena bio u Jordanu u zatvoru i koga mnogi povezuju sa brojnim džihadskim pokretima je osudio ovakav postupak i opisao ga kao neprihvatljiv!

Svjetska unija islamske uleme izdala je večeras zvanično saopćenje u povodu proglašenja tzv. hilafeta, ocijenivši takav postupak u suprotnosti sa svim principima i temeljima šerijata i realnosti. Unija je u svome saopštenju potvrdila sljedeće: . Svi mi sanjamo o islamskom hilafetu na principima vjerovjesništva i to želimo iz dubine duše i željeli bismo da se to što prije dogodi, ali islam nas uči, a uči nas i životna zbilja da velikim projektima prethode velika zalaganja i ozbiljna planiranja. Prvo što moramo na tom putu ostvariti jeste uvesti šerijat u države kojima vladaju muslimani, a onda ih međusobno povezati. Tako ćemo posjedovati snagu i energiju, kako ljudsku tako i materijalnu. drugo: U islamu cjelokupan sistem opstoji na šuri-međusobno savjetovanju. Čak i ishrana dojenčeta i prestanak dojenja mora biti zasnovan na “međusobnom dogovoru” roditelja i djeteta, pa kakva je tek situacija sa velikim, državnim pitanjima. Unija smatra da je ovaj postupak nedostatak razumnog shvatanja realnosti i vremena u kojem se to događa, također, ovaj postupak je stav samo jedne organizacije od brojnih koje djeluju u islamskom svijetu, koja je individualno proglasila hilafet, bez konsultacija sa ulemom, fekihima i stručnjacima, ako i predstavnicima ostalih islamskih organizacija. Ne može se zanemariti postojanje i ostalih pokreta i organizacija koje nisu u ovo uključene. Ovakvi postupci, prema navodima Unije, otvaraju vrata anarhije, jer uvode praksu da svaki pokret, pa i država nastoje za sebe prigrabiti monopol nad islamom i islamskim vrijednostima u svijetu, stoji u saopćenju Svjetske unije islamske uleme.

Ono oko čega se svi oni slažu, definitivno, jeste da je ovaj postupak i proglašenje tzv., hilafeta obavijeno brojnim tajnama i nejasnoćama i nije niti može, kao takvo, biti u skladu sa islamskim učenjem. Mnogi se, također, pitaju, gledajući vojnu paradu tzv., islamske države otkuda Islamskoj državi toliko američkog naoružanja i borbenih vozila? Ko stoji iza naoružavanja i finansiranja ove organizacije? Kakvi su njeni ciljevi i šta, konkretno, na terenu i u praksi muslimani dobijaju njihovim samoproglašenjem hilafeta, kojeg nije podržao niti jedan islamski autoritet?

IslamBosna.ba