Stranci koji dolaze živjeti i raditi u Francusku trebaju potpisati ugovor prema kojem prihvaćaju zabranu nošenja pokrivala za lice, izjavila je ministrica za obitelj Nadine Morano. Istaknula je da se u već postojeći ugovor o integraciji, koji je na snazi od 2007. godine, trebaju dodati klauzule “zabranjena burka” kao i odredba o zabrani “genitalnog sakaćenja žena”.

Francuska vlada trenutno radi na nacrtu zakona kojim će se zabraniti nošenje rubaca koje pokrivaju lice nakon što je parlament prošlog mjeseca zatražio da se u javnom prijevozu, školama, bolnicama i vladinim uredima zabrani nošenje burke.

Morano je rekla da se u aktualnom ugovoru navodi da su prisilni brakovi kao i poligamija zabranjeni u Francuskoj jer je “jednakost žena i muškaraca fundamentalni princip francuskog društva”.

Morano će ove izmjene ugovora predložiti na konferenciji koju je francuska vlada sazvala u vezi s tromjesečnom debatom o nacionalnom identitetu koja je otkrila strahove od imigracije i islama.

Predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je da burka nije dobrodošla u Francuskoj i da podržava zakon o zabrani toga odjevnog predmeta, iako je upozorio na opasnost od stigmatizacije muslimana.

Večernji.hr/IslamBosna

Leave a Reply

*

captcha *