IslamBosna.ba- Jedna od najvećih političkih organizacija u Egiptu, liberalna partija el-Vefd, lojalna pučističkom predsjedniku Abdulfetahu es-Sisiju, saopćila je da bi Egipat trebao, ukoliko to on želi, “ugostiti turskog opozicionara Fethulaha Gulena, jer to dozvoljava egipatski Ustav i zakon”.

Glasnogovornik ove partije Muhammed Fuad je u saopćenju izdatom u utorak kazao da član 91 definira da je “pravo države da pruži politički azil svakom čovjeku koji je pod pritiskom zbog svog djelovanja u interesu svoga naroda, zaštite ljudskih prava ili pravde.”

On je, također, istakao da je isporučivanje političkih azilanata zabranjeno i sve aktivnosti bi bile u skladu sa egipatskim zakonima.

Partija el-Vefd je jedna od najjačih političkih organizacija u egipatskom parlamentu, sa 45 zastupničkih mjesta i važi za jednu od najstarijih sekularističkiih i liberalnih organizacija u Egiptu. U vrijeme predsjednika Muhammeda Mursija bila je jedan od najglasnijih kritičara i protivnika Predsjednika i Muslimanske braće.

IslamBosna.ba