IslamBosna.ba- Rasprava između stručnjaka i eksperata raste oko načina na koji je Turska uspjela doči do audio i video snimaka mučenja i egzekucije saudijskog novinara Džemala Hašugdžija, a posebno nakon što je Washington Post citirao turskog zvaničnika da je Ankara obavijestila Washington da postoje audio i video snimci.

Stručnjaci za internet sigurnost su istakli da je najveća mogućnost da su turske vlasti preuzeli video snimke kada je video snimak uživo emitovan za potrebe saudijskog prijestolonasljednika Muhammeda bin Selmana. Stručnjaci koji su tražili anonimnost tvrde da svaka država može sa lahkoćom presresti poruke i video zapise koje se direktno snimaju. Washington Post citira turske izvore da je Ankara obavijestila SAD da postoje snimci mučenja i ubistva Hašugdžija i da je jedna osoba najmanje jednom telefonirala iz konzulata u vrijeme operacije ubistva novinara.

Na pitanje zašto su Turci kasno objavili da posjeduju takve dokaze, pojedini stručnjaci su naveli da su razlozi politički i da država ne želi otkriti  metode špijuniranja stranih ambasada. Drugi stručnjaci su naveli da je za analiziranje poruka i direktnih emitovanja potrebno vrijeme, naročito jer ambasade i važne institucije često koriste metode visoke tehnologije za šifriranje poruka.

IslamBosna.ba