Na suđenju za zločine u Čajniču, svjedoci Državnog tužilaštva ispričali su da su od rodbine i komšija čuli da je u ubistvima članova njihovih porodica u Lovačkom domu na Mostini (općina Čajniče) učestvovao optuženi Milun Kornjača.

Behija Gazap ispričala je tokom svjedočenja pred Sudom BiH da je od svekrve saznala da su njenog supruga Hajrudina ubili Milun Kornjača, izvjesni Tadić zvani Rus i još jedna osoba.

“Napustila sam Čajniče s bebom u aprilu 1992. godine i otišla u Sarajevo, a muž mi je ostao u Čajniču. Jedno vrijeme čuli smo se svaka dva dana, ali nakon što se nekoliko dana nismo čuli, djever mi je javio da su Hajrudina odveli u Lovački dom da ga ispitaju, ali ga nikad nisu pustili”, prisjetila se Gazap.

Svjedokinja Gazap je kazala da joj je svekrva pričala da su Bošnjaci pobijeni u Lovačkom domu nakon što je došlo do pogibije pripadnika srpske vojske u Goraždu.

“Pričala mi je da su trojica nakon toga otišla u Lovački dom i pobili ljude. Svekrva mi je rekla da su to uradili Milun Kornjača, Tadić zvani Rus i još jedan, ali ne mogu se sjetiti kako se zove”, kazala je Gazap, dodavši da je tijelo njenog muža ekshumirano i sahranjeno u septembru 2003. godine.

Državno tužilaštvo tereti, uz Milorada Živkovića, Miluna Kornjaču i Duška Tadića zvanog Rus za progon Bošnjaka s područja Čajniča, te ubistvo 11 civila počinjeno 19. maja 1992. godine na Mostini.

U optužnici stoji da je Kornjača bivši komandant paravojne jedinice “Plavi orlovi”, Tadić bivši pripadnik ove jedinice, a Živković nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Čajniču i član Kriznog štaba općine Čajniče. Suđenja Kornjači, Živkoviću i Tadiću vode se odvojeno pred Sudom BiH, ali se, zbog ekonomičnosti postupaka, na istom ročištu saslušavaju zajednički svjedoci.

Alem Bavčić, drugi svjedok Tužilaštva BiH na ovom ročištu, također je ispričao da je od komšija saznao da su Milun Kornjača i izvjesni Tadić učestvovali u ubistvu njegovog oca na Mostini. 

“Imao sam 12 godina kad mi je ubijen otac na Mostini. On je pritvoren u maju 1992. godine. Bio sam mu u posjeti, nekoliko dana nakon što je zatvoren. Tada mi je rekao da ih nisu tukli, a ja sam vidio sâm da je nastavniku Mehi Agoviću razbijen nos”, prisjetio se Bavčić.

Bavčić je ispričao da je njegova porodica napustila Čajniče na dan kada su pobijeni ljudi na Mostini.

“Čuo sam kasnije od komšija da je poginuo neki Vojvoda u Goraždu, te da su onda pobili ljude na Mostini da se osvete za njegovu smrt. Pričalo se da su to uradili Kornjača i Tadić, da su ih pobili bombama”, ispričao je Bavčić.

Odgovarajući na pitanja optuženog Kornjače, svjedok Bavčić je kazao da mu nije poznato kako u izjavi koju je dao pripadnicima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) tokom istrage nije navedeno da je Kornjača učestvovao u likvidaciji civila.

“Ne znam kako nije navedeno, jer sam i tada odgovarao na pitanja o tome”, rekao je Bavčić.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. juni ove godine.

Birn

Leave a Reply

*

captcha *