Nakon što je 13.decembra brčanski portal Otisak.ba objavio fotografiju na kojoj dodatni sudija Osnovnog suda u Brčkom Nebojša Savić, koji sudi i predmete ratnog zločina, pozira sa podignuta tri prsta, reagirao je ugledni advokat iz Brčkog Osman Mulahalilović.

Mulahalilović je nekoliko dana pred Novu godinu podnio zahtjev Jadranku Grčeviću, predsjedniku Osnovnog suda u Brčkom, za izuzeće dodatnog sudije Nebojše Savića, koji sudi u jednom predmetu za ratne zločine pred ovim sudom.

Mulahalilović je za izuzeće sudije, kao razlog naveo fotografiju koju je objavio Otisak.ba. Naime, Mulahalilovićev branjenik je bivši pripadnik Armije RBiH Armin Omazić, koji je optužen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a kojem kao predsjedavajući Vijeća sudi Nebojša Savić. Pomenuti advokat je o cijelom slučaju obavijestio Visoko sudsko i tužilačko vijeće i niz drugih međunarodnih institucija u našoj zemlji.

– Uzdignuta ruka sa tri prsta je poznati ratni simbol srpskih ultranacionalista. Dakle, sudija Nebojša Savić je javno deklarirao nacionalističke stavove stavljajući navedenu fotografiju na javnu mrežu (skinuta sa Facebooka op. a). Ovakvo deklariranje sudije na javnoj mreži je suprotno kodeksu sudijske etike. Zbog toga, moj mandant ne može imati fer suđenje za krivično djelo ratnog zločina u smislu člana 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda ako sudija javno iskazuje nacionalističke stavove- napisao je Mulahalilović.

On je u pismu VSTV-u postavio pitanje: Da li bi deklarirani sudija neonacista, koji sa uzdignutom rukom salutira nacističkim pozdravom, mogao nepristrasno suditi Jevreju koji se potukao sa Nijemcem?

– Da li bi sudija, deklarirani pripadnik Ku-Klux-Klana, mogao nepristrasno suditi crncu koji se potukao sa bijelcem? Prema tome, za objektivnog promatrača, u ovoj krivičnoj stvari neće biti fer suđenja, upozorio je Mulahalilović.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća je Mulahalilovićevu pritužbu primio 21. decembra 2012. godine.

– UDT će Vašu pritužbu razmatrati čim to bude moguće i to na osnovu podataka i dokumenata koje ste dostavili. Postupak pred UDT-om se prvenstveno vodi u pisanoj formi i bit ćete lično pozvani samo ukoliko VSTV tako odluči. O odlukama UDT-a i VSTV-a bit ćete pisano obaviješteni- napisao je glavni disciplinski tužilac Arben Murtezić.

 

(bportalba)

Leave a Reply

*

captcha *