Nakon što je zbog nedostatka novca za benzin došao pod znak pitanja rad Sudske policije u Republici Srpskoj, resorni ministar obećao je da će biti izdvojen novac iz entitetskog budžeta da bi ovaj problem bio riješen.

Pred blokadom je bio prijevoz optuženika u sudove, pa i do 22.decembra najavljeno sprovođenje iz Hrvatske u BiH, odnosno u Okružni sud u Istočnom Sarajevu Dragana Paravinje, gdje je zakazano ročište u tom sudu, a nakon što ga je Osnovni sud na Sokocu u prvostepenom postupku osudio na dvije godine i deset mjeseci zatvora za silovanje, počinjeno 2002. godine na području općine Pale.

Nakon izricanja presude u Osnovnom sudu na Sokocu, Paravinju su pravosudne vlasti BiH privremeno izručile Hrvatskoj da bi se tamo mogla dovršiti istraga o okolnostima nestanka Antonije Bilić iz Drniša.

Automobili Sudske policije su u međuvremenu ostali bez goriva, jer im je zbog neplaćenog duga od oko 73.000 maraka dobavljač obustavio isporuku nafte.

O svemu su obavijestili Vladu i resornog ministra Selmana Džerarda, jer su imali rok da do 12.decembra izmire nastali dug.

U Sudskoj policiji RS-a se pravdaju da su odobrenim budžetom dobili manji iznos od potrebnog, odnosno 88.000, a bilo im je, tvrde, potrebno gotovo duplo više.

Tek nakon upozorenja da se optuženici neće moći pojaviti na suđenjima, ministar pravde RS-a Džerarad  je najavio da su u tom resoru pokrenuli inicijativu da bi im u ovoj sedmici bilo doznačeno oko 80.000 maraka, a imajući u vidu obaveze koje su nastale po osnovu korištenja nafte za potrebe Sudske policije u RS-u.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *