Nakon podnošenja ostavke na mjesto ministra obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić pojasnio je razloge za ovakav postupak.

“Nakon najnovijih prijetnji upućenih meni i mojoj porodici, a u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine Kantona Sarajevo, danas sam Predsjedavajućoj Skupštine, gospođi Mirjani Malić, podnio nepozivu ostavku na mjesto Ministra obrazovanja, nauke i mladih u Vladi Kantona Sarajevo.

Prijetnje s kojima se suočavamo moja porodica i ja me sprečavaju u izvršavanju onoga za što sam dobio mandat i zakletve koju sam položio pred Skupštinom i građanima Kantona Sarajevo.

 

Na radnom mjestu sam prijetnje kontinuirano primao nakon što sam svojim odlukama počeo da ugrožavam neformalne centre moći koji nisu podložni izbornoj volji građana. Prijetnje upućivane meni i javno i privatno sam ignorisao, vjerujući da kao i svi drugi građani ove zemlje uživam zakonom garantovanu zaštitu.

 

Javnosti je poznato da su se svi, od vjerskih velikodostojnika, preko medija, do udruženja građana, utrkivali u učešću u javnom linču na mene, čime su kreirali kontekst u kojem je slanje metka na moju kućnu adresu postalo legitimno. Dio odgovornosti za hajku na mene snose i oni mediji koji su u kontinuitetu objavljivali moju kućnu adresu, čime su meni i mojoj porodici stavili metu na leđa.

 

Nažalost, shvatio sam da i pored najiskrenije želje za promjenama, u Bosni i Hercegovini trenutno moć imaju oni koji nemaju nikakvu odgovornost prema biračima, od birokratije koja odgovara samoj sebi, do vjerskih zajednica koje sebe stavljaju iznad zakona u svakom pogledu. Smatram da oni koji se kriju iza vjere da bi prijetili meni i mojoj porodici zloupotrebljavaju vjeru da bi zadržali moć i privilegije u kojima nezasluženo uživaju.

 

S obzirom da nisam spreman da udovoljim pritiscima i uradim ono što se traži od mene u prijetnjama, a imajući u vidu činjenicu da je sigurnost moje porodice direktno povezana s tim, smatram da je podnošenje neopozive ostavke jedini lični, moralni i politički odgovoran čin koji mogu poduzeti u ovom trenutku.

 

Iskreno se nadam da će moja ostavka označiti početak povratka moći u institucije kojima upravljaju oni koje je narod birao i koji narodu na izborima polažu račun”, napisao je Suljagić u saopćenju.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *