Mustafić je ranije izjavio kako smatra da BS treba dobiti mjesto potpredsjednika Vlade ili Skupštine Crne Gore, ali sada ne želi govoriti o tome na kojoj će konkretno funkciji insistirati tokom pregovora.

“Mislimo da su Bošnjaci kao narod uradili mnogo da Crna Gora postane nezavisna država. Bošnjaci koji su živjeli ovdje, ali i oni koji su došli iz dijaspore, podržali su nezavisnost Crne Gore, ali i sve pozitivne tendencije.  Bošnjaci su državotvoran i konstitutivni narod, narod lojalan ovoj državi. Bošnjacima može pripasti neka od najodgovornijih funkcija u Crnoj Gori. Ne želim govoriti koje bi to funkcije mogle biti, ali, u svakom slučaju, mislimo da Bošnjaci imaju potencijal i odgovoran odnos prema državi. Ne treba bježati od te činjenice da Bošnjaci mogu obnašati bilo koju važnu funkciju u ovoj državi”, rekao je Mustafić za AA.

Vjeruju da će Đukanovićeva koalicija sa strankama manjinskih naroda formirati parlamentarnu većinu, a u drugom koraku i izvršnu vlast.

“Smatramo da nam pripadaju neki važniji resori u izvršnoj vlasti, ali u Skupštini Crne Gore. To nisu megalomanski zahtjevi. Nismo megalomani i nećemo nikog ucjenjivati, ali realno procjenjujemo i našu snagu i utemeljenost u biračkom tijelu. Mislimo da su naši zahtjevi opravdani i da će oni na još bolji način afirmirati manjinske narode, kao i bošnjački narod. Mi smo Bošnjačka stranka, ali ćemo na taj način afirmirati i vrijednost Crne Gore kao multietničke i stabilne države. Možemo dati novi impuls Crnoj Gori u svjetlu njenog evropskog puta, procesa pregovaranja i, naravno, evropskih integracija”, naveo je on.
 

Čelnici Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative (HGI) i albanske stranke Forca Rafet Husović, Marija Vučinović i Nazif Cungu potpisali su ove sedmice zajedničku platformu te tri stranke za pregovore sa koalicijom “Evropska Crna Gora-Milo Đukanović”. Mustafić tvrdi da je riječ o sporazumu koji predstavlja minimum političkih interesa, odnosno principa.

“Taj sporazum je neki sadržatelj poboljšanja statusa i položaja manjinskih naroda Bošnjaka, Hrvata i Albanaca u Crnoj Gori. Taj sporazum sadrži nekoliko temeljnih principa oko kojih smo se mi i do sada slagali. On podrazumijeva poboljšanje našeg položaja u institucijama, odnosno veću zastupljenost. Također, traži se ekonomski i socijalni boljitak u sredinama u kojima žive manjinski narodi, te veća ulaganja, revitalizacija države… Na bazi tog sporazuma poslali smo jednu platformu i koaliciji “Evropska Crna Gora-Milo Đukanović”. Očekujemo razgovore ovih dana, moguće i do nedjelje, jer će konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore biti održana 6. novembra i razgovori se trebaju održati prije toga”, ističe Mustafić.

Legitimitet Bošnjačke stranke

 
Prema riječima Mustafića, uspjeh Bošnjačke stranke na posljednjim izborima je garancija bolje budućnosti Bošnjaka u Crnoj Gori.
 

“Bošnjačka stranka je doista napravila odličan izborni rezultat i postala autentični zastupnik Bošnjačkog naroda u Crnoj Gori. Taj rezultat je stranci dao apsolutni legitimitet da artikulira interese i potrebe Bošnjaka kao naroda u Crnoj Gori.

To smo i do sada radili, ali ćemo to sada moći raditi sa većim potencijalom i legitimitetom”, smatra Mustafić.

Razvoj sjevera Crne Gore

Prema  riječima Mustafića, Crna Gora treba da napreduje prema EU i NATO-u.

 
“Crna Gora mora da radi na stabilizaciji ekonomskog ambijenta. Kroz taj napredak Crne Gore želimo vidjeti i napredak Bošnjaka. Jer, ako govorimo o razvoju sjevera Crne Gore, smatramo da tamo treba više investirati, graditi putnu infrastrukturu, ulagati u kapitalne projekte. Mi vidimo razvoj sjevera Crne Gore kao boljitak za sve građene, a ne samo Bošnjake. Kao što bolje pozicije Bošnjaka u institucijama vidimo kao priliku za bolju poziciju ostalih manjinskih naroda, ali i svih građana koji žive u Crnoj Gori”, naglasio je Mustafić.

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *