Raspoloženje na kraju petodnevnog zasjedanja u Davosu više od 2.500 šefova država i vlada i direktora najznačajnijih poslovnih koorporacija bilo je sumorno, naročito kad se radi o ekonomskim izgledima za 2012.

Agencija AP navodi da je mnogo šampanjca proteklo tim švajcarskim alpskim skijaškim centrom, ali je atmosfera ipak bila bljutava, a entuzijazam nekih prethodnih foruma je vidno izostao.

Uprkos umjerenom optimizmu povodom posljednjih pokušaja da se obuzda kriza u zoni evra, ipak su ostale bojazni da bi nestabilnost iz Evrope mogla da se prelije i na ostatak svijeta.

Kako navodi AP, nije nađen ni odgovor na sve veći jaz u nejednakosti, mada su svjetski zvaničnici došli do zaključka da ekonomski rast mora da uključi i siromašne, da je otvaranje radnih mjesta od ključnog značaja, a dio bilo kog rješenja mora da bude dostupnost hrane, zdravstvene zaštite, obrazovanja i stanovanja što većem broju ljudi.

Među glavnim temama ovogodišnjeg samita u Davosu bile su i bojazni da bi Iran mogao da razvije nuklearno naoružanje, a bilo je nekoliko panela i o posljedicama Arapskog proljeća.

Forum su pratili i protesti, čiji cilj je bio da se skrene pažnja na nezaposlenost i siromaštvo, a pripadnici pokreta “Okupirajmo” napravili su kamp od igloa, upozorenje moćnicima da bi, ako ne pripaze, sljedeće godine mogli da spavaju u snijegu.

Ove godine su na forum prvi put bili pozvani i mladi lideri do 30 godina, kako bi pokušali da skrenu pažnju na teme važne za svoju generaciju, koja će uskoro preuzeti kormilo svjetske politike i ekonomije, kako ukazuje AP. Beta

(capitalba)

Leave a Reply

*

captcha *