NOVI SAD – Udruženje nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina” zakazalo je za sutra protest “Protiv mržnje, stop fašizmu”, kao odgovor na vandalski čin skidanja table s nazivom ulice Dr. Zorana Đinđića i ispisivanja šovinističkog grafita na tom mjestu, javile su agencije.

Protest će, kako je saopćeno, početi u 17 sati ispred zgrade Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, s koje je skinuta tabla s natpisom.

 

Nepoznati počinioci su najvjerovatnije tokom noći sa zgrade Filozofskog fakulteta u Novom Sadu skinuli tablu s imenom ulice Dr. Zoran Đinđić i na tom mjestu ispisali grafite “Pavličiću, ustašo”, “Gotov je”, “Vojvodina je sledeća”.

 

“Građanska Vojvodina” poziva Novosađane da prisustvuju protestnom skupu i da, kako navodi, kao i u oktobru 2007. godine dignu glas protiv “pokušaja ponovnog promoviranja šovinizma, nacionalizma i mržnje prema svemu što je drugo i drugačije”.

 

“Pozivamo sve kojima su vrijednosti našeg grada na srcu da nam se pridruže u sutrašnjoj protestnoj šetnji”, navodi se u saopćenju i dodaje da će tom prilikom biti prekrečeni grafiti mržnje i da će tabla s nazivom ulice  Zorana Đinđića biti vraćena na zgradu te visokoškolske institucije.

 

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *