Mladi u Nemačkoj reč “Jevrej” danas koriste kao normalnu psovku, iako onaj kome je ta psovka upućena obično nema veze ni sa Jevrejima ni sa njihovom verom. “Tebe bi trebalo u Aušvic”, takođe je jedna od često korišćenih uvreda. Ovo se navodi u izveštaju posebne komisije stručnjaka, koji će prema želji nemačkog parlamenta, ubuduće redovno podnositi izveštaj o stanju antisemitizma.

Jedan od zaključaka naučnika glasi: u krugu prijatelja, na stadionu, u restoranu ili na internetu – uvrede spadaju u nešto što doživljava svaki Jevrej u Nemačkoj. Iako je zvanično proteran iz društva i politike, antisemitizam je svuda prisutan. Dvadeset odsto stanovnika Nemačke je latentno antisemitski nastrojeno.

Komisija, čiji su članovi bili i istoričar iz Londona Peter Longerih, rektor Visoke hajdelberške škole za jevrejske studije Johanes Hajl, u svojim zaključcima se koristi i nalazima do kojih se došlo putem više demoskopskih istraživanja tokom proteklih godina.

Najveći izvor antisemitizma su desnoekstremni krugovi, kojima se pripisuje čak 90 odsto krivičnih dela u vezi sa antisemitizmom. U takva dela se ubrajaju izazivanje mržnje, skrnavljenja grobalja i poricanje holokausta. I ovo poslednje navedeno je u Nemačkoj kao krivično delo.

Eksperti uzgred napominju kako je potpuno pogrešan utisak koji se stvara u medijima kako su za antisemitizam uglavnom krivi useljenici iz arapskih država. S obzirom na konflikt na Bliskom istoku “postavlja se pitanje izloženosti te grupe useljenika antisemitskoj propagandi”, ali nema pouzdanih podataka da su uglavnom Arapi krivi za antisemitizam”, kažu naučnici.

Stručnjaci kritikuju i obrazovnu politiku jer se tokom nastave u školama ne tretira dovoljno izučavanje progona Jevreja za vreme nacizma i isticanje da Njemačka zbog toga snosi posebnu odgovornost prema Izraelu.

Pažnja bi trebalo da se pokloni i aktuelnim formama antisemitizma koje nastaju kao posledica krize na Bliskom istoku i koje imaju veze sa islamizmom ili finansijskom krizom. To na neki način objašnjava i zašto antisemitizam u Nemačkoj ne opada kontinuirano kao što se to dešavalo sve do sedamdesetih godina prošlog veka. Vlada je posebno zabrinuta zbog poplave antisemitskih sadržaja na internetu.

U izveštaju se naglašava opasnost da se sa kritikom međunarodnog finansijskog sistema ponovo prošire stari klišei o “nezasitim Jevrejima koji žele da  se obogate” ili o “jevrejskoj zaveri”. Tako je 2009. jedna studija Univerziteta u Bilefeldu pokazala kako svaki peti ispitanik smatra da “Jevreji imaju preveliki uticaj na tržišta finansija”. Čak 40 odsto ispitanika je izjavilo kako “Jevreji i danas pokušavaju da izvuku korist iz prošlosti, odnosno od zbivanja tokom vremena nacizma”.

Eksperti su registrovali da se u brojnim segmentima društva vodi aktivna borba protiv antisemitizma, ali zaključuju da ne postoji sveobuhvatna strategija za tu borbu. Što se tiče antisemitizma, Nemačka se nalazi u sredini lestvice evropskih država. To se, ipak, dešava zbog toga što zemlje poput Poljske, Mađarske ili Portugala imaju ekstremno primetnu pojavu antisemitizma.

 

(enovinecom)

Leave a Reply

*

captcha *