IslamBosna.ba- U septembru 2012. godine izraelske snage sigurnosti podigle su žičanu ogradu duž ulice el-Ibrahimi u el-Halilu/Hebron, odvajajući s jedne strane glavnu asfaltiranu ulicu od uskog, neasfaltiranog i  neravnog pločnika na drugoj strani. Vojska zabranjuje Palestincima da koriste glavni, asfaltirani dio ulice.

Osmogodišnja Enver Burkan se igrala sa svojom braćom i sestrom na ulici kada su dvojica naoružanih izraelskih vojnika otela njen bicikl.
Incident se dogodio u ponedjeljak, 25. jula u Hebronu, Zapadna obala, uz ogradu koju su podigle izraelske snage.
Dvojica vojnika su prišla djevojčici potpuno naoružana. Na osnovu video snimka, kojeg je snimio Raed Ebu Ramile, jedan od vojnika je stao na njen bicikl svojom nogom dok je drugi onda podigao bicikl i bacio ga u obližnje grmlje dok je Burkan pobjegla vrišteći.

Osmogodišnja Enver Burkan živi u blizini sa roditeljima i šestoro braće i sestara. Oni žive u malom stanu u četvrti es-Selajme. Njen otac, Amer Burkan, u invalidskim kolicima, je kazao da oni nemaju dvorište pa zbog se zbog toga djeca igraju na ulici i voze bicikle na asfaltiranom dijelu podijeljene ulice.

Enver kaže da se u igrala u el-Ibrahimi ulici sa sestrom (11) i braćom (sedam i četiri godine). Ona je vozila biciklo jednog od braće kada joj je prišao izraelski pogranični vojnik i stao na njen bicikl i onda joj ga oteo. Vikao je na nju da ide kući a ona je briznula u plač.
Izraelske snage sigurnosti od 1967. godine drže centar Hebrona/ el Halila pod okupacijom.

IslamBosna.ba