IslamBosna.ba- Zamjenik premijera Turske, Mehmet Šimšek uputio je oštre komentare švedskoj ministrici vanjskih poslova Margot Wallström zbog lažnih tvrdnji na Twitter profilu da Turska dozvoljava seksualne odnose sa djecom mlađom od 15 godina.

Ministrica Wallström je napisala: “Turska odluka da dozvoli seks sa djecom mlađom od 15 godina mora biti promijenjena. Djeci je potrebno više zaštite, a ne manje, protiv nasilja, seksualne zloupotrebe”.
Odgovarajući na objavu ministrice Wallström, Šimšek je kazao da je švedska ministrica vanjskih poslova ‘očito dezinformisana’ i dodao: “Ne postoji tako glupa stvar u Turskoj. Molim vas dođite do pravih činjenica”.
Ministrica Wallström je dobila veliki broj kritika od stotina korisnika Twittera, koji su je kritikovalii zbog ‘širenja laži’ i naveli da Švedska treba razmotriti njenu smjenu kao ministrice vanjskih poslova.
Nedavno u subotu, turska ambasada u Beču je po nalogu ministra vanjskih poslova Turske, Mevluta Čavušoglua djelovala na uklanjanju anti-turskog natpisa u kojem se tvrdi da Turska dozvoljava seksualni odnos s djecom mlađom od 15 godina.

Uzrast seksualne saglasnosti u Turskoj, u skladu sa Građanskim zakonikom, postavljen je na 18 godina.
Osim toga, turski Kazneni zakon klasificira bilo kakve seksualne aktivnosti sa maloljetnicima do 18 godina koji nisu u stanju da shvate pravno značenje i posljedice takvih radnji kao seksualno zlostavljanje djece.

IslamBosna.ba